Två Valenciabesökare 2023
Malin från Umeå universitet och Edward vid vuxenutbildningen i Katrineholm åkte båda till Spanien, men till olika orter. Ta del av deras berättelser här.
Digitalisering, karriärvägledning och talangutveckling
En solig och kall fredag i början februari stod det klart att jag skulle få åka på studiebesök till Spanien!
Måndagsmorgon den 6 mars möttes vi utanför Undervisnings-, kultur- och idrottsministeriet. Pirrigt och spännande! Temat för studiebesöket var Digitalisering, karriärvägledning och talangutveckling organiserat av Conselleria D´Educacio, cultura i Esport i Valencia.
Gruppen jag spenderade min tid med på detta studiebesök var en väl sammansatt grupp på 9 kloka och nyfikna vägledare från Italien, Lettland, Frankrike, Tjeckien och två från Sverige.
Välorganiserat studiebesök
Det blev 4 intensiva och lärorika dagar. Vi besökte sammanlagt 9 olika skolor som alla på olika sätt är relaterade till temat för besöket. Vi fick ta del av implementeringen av digitala hjälpmedel i undervisningen, smaka utsökt spansk mat lagad av kockar under utbildning och vi har fått ta del av Spaniens och Valencias rika musik- och matkultur och inledande förberedelser inför den häftiga högljudda högtiden Fallas.
Inspirerande och lärorikt
Jag fick många bra idéer med mig från besöken – främst hur jag själv kan arbeta med vägledande insatser med mer inslag av digitalisering och att vi behöver implementera mer digitala verktyg i vår verksamhet på min institution.
Jag har lärt mig massor under studiebesöket – dels att utmana mina egna rädslor och begränsningar genom åka på en båt på Coves de sant Joseph, världens längsta navigerbara underjordskanal. Djupa vatten och trånga utrymmen är inget som står på min favoritlista. Men med gruppens stöd tog jag mig igenom båtturen med livet i behåll och en upplevelse djupt bevarad i hjärtat och minnet!
Rekommenderar fler att åka
Förutom den personliga utvecklingen denna resa har inneburit har jag skaffat ett internationellt nätverk av vägledare runt om i Europa som är ovärderligt. Jag rekommenderar verkligen alla som är intresserade av att lära sig mer om hur vägledningen ser ut i ett annat EU-land att delta på ett studiebesök genom Academia. Det har varit en otroligt utvecklande och berikande upplevelse som jag kommer att minnas resten av mitt liv.
Malin Nygren, studievägledare vid Statsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet
Digitalisation, Career Guidance and Talent Development
Edward noterar att det var något chockerande att de flesta av rektorerna använde skolans engelsklärare som tolk, och själva pratade spanska. Däremot var flera av eleverna, om än blyga, duktigare på engelska.
Under besöket fick vi möjlighet att besöka flera olika yrkesutbildningsskolor och träffa lärare, rektorer, studievägledare, olika beslutsfattare inom utbildning och elever.
Yrkesskolornas fokus att förbereda för arbetslivet
Vi fick se skolornas olika lokaler, klassrum, verkstäder, laboratorier och digitala resurser som 3D-skrivare, robotar och smartboards. Vi fick också information om hur yrkesutbildningen är organiserad och vilka olika utbildningar som finns tillgängliga. Det var intressant att se hur yrkesutbildningsskolorna i Spanien arbetar med en kombination av teori och praktik, och hur de har fokus på att eleverna ska vara redo för arbetslivet när de tar examen.
Utbildningsutbudet kopplar till specifika sektorer
Besöket vid yrkesutbildningsskolorna i Valenciaregionen gav oss en unik inblick i det spanska yrkesutbildningssystemet och hur det fungerar i praktiken. Vi fick se hur yrkesutbildningsskolorna arbetar med att kombinera teori och praktik på ett effektivt sätt, och hur de fokuserar på att utbilda eleverna för en karriär inom en specifik sektor. Det märks att turismen är en stor industri i Spanien, flera av skolorna hade yrkesutbildningar inom marknadsföring, service, hotell och restaurang. Självklart blev vi bjudna på Paella, en typisk spansk maträtt som också kommer från Valencia-regionen. Traditionellt är det mannen i familjen som lagar Paella på söndagar.
En annan höjdpunkt i resan var besöket på City of Arts and Sciences, ett imponerande modernt byggnadskomplex med bland annat museum inuti lokalerna. Arkitekten Santiago Calatrava har också ritat Malmös Turning Torso. Vi fick också uppleva den traditionella "mascletà", en högljudd och imponerande fyrverkerishow som är typisk för Valencias årliga festival "Las Fallas". Jag rekommenderar öronproppar, de bränner av enorm mängd smällare och fyrverkerier och du känner garanterat ljudvågorna och vibrationerna i kroppen!
Saknade mer tid med de spanska kollegorna
Något jag saknade från vårt besök var mer tid tillsammans med de spanska studie- och yrkesvägledarna. Vi fick prata en kort stund med dem, men för det mesta träffade vi lärare och skolans rektorer. En studievägledare sa att en stor utmaning, är att eleverna förväntar sig att deras studier endast kommer vara praktiskt inriktade. Det blir en chock att de fortfarande behöver studera de teoretiska ämnena.
Resan var inte bara lärorik utan också en fantastisk möjlighet att utforska en ny stad och kultur. Att lära känna nya människor och uppleva allt detta tillsammans var en minnesvärd upplevelse och ett tillfälle att skapa nya kontakter och relationer.
Det finns inga dumma frågor!
Vår guide Laura var mycket duktig, och ingen fråga vi ställde var för dum, eller kontroversiell. Hon gjorde ett fantastiskt jobb under studiebesöket med en stor dos tålamod under de långa dagarna då vi åkte från skola till skola, och bjöd också på sig själv och visade oss Valencia från sin bästa sida.
Att delta i ett studiebesök genom Euroguidance är en fantastisk möjlighet att lära känna ett nytt land. Det ger också möjlighet att knyta internationella kontakter och utveckla sin personliga och professionella kompetens. Dessutom är det en minnesvärd upplevelse som jag kommer att ha med sig resten av livet. Jag kommer att hålla utkik efter nästa tillfälle!
Edward Sandström, studie- och yrkesvägledare vid Viadidakt vuxenutbildning i Katrineholm