Ny på jobbet?

Universitets- och högskolerådet (UHR) är en av flera myndigheter som arbetar med studierelaterad information. UHR:s vägledarsidor är till för dig som vägleder elever inför anmälan till högskolestudier men också inför kompletteringsstudier vid vuxenutbildningen, liksom inför en utlandsvistelse.

Distanskurs för dig som är ny vägledare


Läs mer om kursen Bedömning av behörighet inför högskolestudier - en orientering.

Antagningsregler – överblick och metodik 

Under fliken Svenska meriter i antagning och fliken Utländska meriter i antagning hittar du exempel på hur antagningsreglerna tillämpas för svensk och utländsk gymnasieutbildning.

Upplägget är särskilt utformat för dig som vägleder inför kompletteringsstudier på komvux: se hur man identifierar obehörigheter i äldre betyg och vilka kurser som motsvarar varandra för behörighet och meritvärdering. 

Snabbkurs i regeltänk: introduktion till regelverket

UHR:s vägledarsidor en av flera informationskällor

Exemplen här på vägledarsidorna utgör den pedagogiska länken mellan informationen på Antagning.se och den digitala bedömningshandboken. De ger sammanhang och förklarar principer, medan bedömningshandboken ger hela bilden av tillämpning av regelverket ner på detaljnivå. 

Formella förutsättningar ger en helhetsbild

Studera.nu ger allmän information 

På Studera.nu kan blivande studenter bilda sig en uppfattning om livet som student och jämföra olika utbildningar med verktyget Hitta och jämför utbildning. Webbplatsen rymmer både information och inspiration för den som funderar på högskolestudier - på svenska, engelska och på andra språk. 

Studera.nu

Bedömning av utländsk utbildning 

Den som har en utländsk utbildning kan få den bedömd av UHR. Vi gör bedömningar av utländska utbildningar på gymnasial, eftergymnasial, yrkes- och akademisk nivå. 

Den som vill läsa vidare och behöver komplettera sin utländska utbildning vid komvux tjänar på att ansöka om en bedömning redan i samband med studier vid SFI.

Om bedömning av utländsk utbildning för vägledare, på UHR:s webbplats

Vägledning inför en utlandsvistelse 

Under fliken Inför en utlandsvistelse har vi samlat metodik, verktyg och inspiration för att ge stöd före, under och efter en utlandsvistelse.

Hur du blir en Ivägledare och får fler att ta steget 

Resursbank för din vägledningsvardag

Under Material, film och fördjupning hittar du meritvärderingsexempel, checklistor och filmer.

Prenumerera på UHR:s nyheter för vägledare

Håll dig uppdaterad om regelverket för antagning, fortbildning, nya rapporter och beslut: 

Anmäl dig via vårt formulär

Fråga oss

Hur regelverket tillämpas i enskilda fall är de vanligaste frågorna vi får. För att vi ska kunna ge dig korrekt svar, behöver vi ofta se betygshandlingen. Därför ser vi helst att du skickar din fråga med e-post och gärna med betyget som bilaga. 

Vi svarar också på frågor om bedömningsärenden och utlandsstudier. Spara gärna länken till våra kontaktsidor: 

www.uhr.se/syvkontakt

Senast uppdaterad: 13 mars 2024