Om Gy25
Här hittar du frågor och svar gällande Gy25 som inkommit från vägledare. Just nu är det några övergripande frågor som valts ut men det kommer att fyllas på allt eftersom.
Vissa av frågorna kan vi i dagsläget inte svara på då vi fortfarande arbetar på att färdigställa vissa bestämmelser gällande tillträde till högskolestudier.
UHR besvarar frågor som rör antagning till universitet och högskolor. Har du frågor om hur betyg ska utfärdas behöver du vända dig till Skolverket.
Frågor om behörighet
Blir det några förändringar kring grundläggande behörighet och särskild behörighet?
Grundläggande behörighet
Införandet av Gy25 i gymnasieskolan innebär ingen förändring av krav för grundläggande behörigheten förutom att kurser ersätts av ämne och nivå.
Särskild behörighet
Införandet av Gy25 i gymnasieskolan innebär att kurser kommer att ersättas av ämne med angiven nivå. UHR beslutade i november 2024 om nya föreskrifter om särskild behörighet.
Föreskrifterna reglerar vilka krav i form av ämnen, med angiven nivå från gymnasieskola eller motsvarande som får ställas på utbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare.
För utbildningen som leder till yrkesexamen har det för de flesta utbildningar inte skett någon förändring i behörigheterna förutom att de anpassats till ämnesbetyg genom att uttryckas i ämnen med angiven nivå i stället för i kurser.
För ämneslärare i undervisningsämnet idrott och hälsa har behörighetskraven i ämnena idrott och hälsa och naturkunskap blivit lägre.
För ämneslärare i undervisningsämnet modersmål har behörighetskraven i språk utökas till att också kunna omfatta moderna språk och modersmål i nationellt minoritetsspråk.
De fullständiga kraven till alla utbildningar framgår av Universitets- och högskolerådets föreskrifter (2024:5) om särskild behörighet.
Vilka ämnen kommer att krävas för grundläggande behörighet?
För grundläggande behörighet krävs:
- en högskoleförberedande examen, eller
- en yrkesexamen samt godkänt betyg i nivå 3 i ämnet svenska/svenska som andraspråk och godkänt betyg i lägst nivå 2 i ämnet engelska.
Hur många gymnasiepoäng behöver vara godkända för att vara grundläggande behörig eller finns det inget sådant krav?
Man måste ha fått ut en examen för att vara grundläggande behörig, och vad som krävs för att få ut en examen kan Skolverket svara på.
Vilka ämnen och ämnesnivåer inom naturbruksprogrammet/vård- och omsorgsprogrammet kommer motsvara vissa högskolebehörigheter som Biologi nivå 2 och Naturkunskap nivå 2?
För naturbruksprogrammet
Särskild behörighet i biologi, nivå 2 eller Biologi, nivå 1
Naturbruksprogrammet med ämnena
Biologi, nivå 1
och
Sällskapsdjur, nivå 1
Djurhållning – sällskapsdjur, nivå 1
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård, nivå 1
eller
Hästkunskap, nivå 3
Djurhållning – häst, nivå 1
eller
Växtodling, nivå 2
Djurhållning – lantbruksdjur, nivå 1
Lantbruksdjur, nivå 1
eller
Skogsproduktion, nivå 2
Skogsvård, nivå 2
eller
Trädgårdsodling, nivå 2
Växtkunskap, nivå 1
eller
Ekologi i naturbruksmiljöer, nivå 1
och ett av ämnena
Bevarandebiologi, nivå 1
Skogsvård, nivå 1
Fiske och vattenvård, nivå 1
Jakt och viltvård, nivå 1
Särskild behörighet i Naturkunskap, nivå 2 eller särskild behörighet i: Naturkunskap, nivå 1a1 + 1a2 alternativt Naturkunskap, nivå 1b
Naturbruksprogrammet med ämnena:
Naturkunskap, 1a1 Naturbruk. nivå 1
och
Djurhållning – lantbruksdjur, nivå 1
eller
Djurhållning – häst, nivå 1
eller
Djurhållning – sällskapsdjur, nivå 1
eller
Växtkunskap, nivå 1
eller
Skogsvård, nivå 1
eller
Ekologi i naturbruksmiljöer, nivå 1
För vård- och omsorgsprogrammet
Särskild behörighet i Naturkunskap, nivå 2 eller Naturkunskap, nivå 1a1 + 1a2 alternativt Naturkunskap, nivå 1b
Vård- och omsorgsprogrammet med ämnena:
Naturkunskap, nivå 1a1
Anatomi och fysiologi, nivå 1b alternativt Anatomi och fysiologi, nivå 1a1 + 1a2
Omvårdnad, nivå 2
Hälso-och sjukvård, nivå 1
För El- och energiprogrammet
Särskild behörighet i Fysik, nivå 1a1+1a2 alternativt Fysik, nivå 1b
El- och energiprogrammet med ämnena:
Ellära, nivå 1
Energiteknik, nivå 3
Särskild behörighet i Kemi, nivå 1
El- och energiprogrammet med ämnena:
Miljö- och vattenteknik, nivå 2
Går det att kombinera vårdämnen från både Vux12 och Gy25 för att motsvara Naturkunskap nivå 2/Naturkunskap 2?
För ersättningskravet till sjuksköterskeprogrammet går det att blanda kurser och nivåer i ämnen mellan de olika blocken, men man kan inte blanda kurser och nivåer i ämnen inom ett blocken. T.ex. Block 1: Anatomi och fysiologi nivå 1a1 + nivå 1a2 (ANAT1A10X/50 + ANAT1A20X/50) (Gy25) samt Block 2: Vård och omsorgsarbete 1 + 2 (VÅRVÅR01/200 + VÅRVÅR02/150) (Gy11/Vux12).
Även om sökande inte uppfyller kraven så som de är uppställda i bedömningshandboken så kan sökande ändå uppfylla kraven när lärosätet gör en individuell bedömning.
Räcker det att ha godkänt betyg i svenska nivå 3, 300 p för grundläggande behörighet? Man behöver inte uppvisa underliggande nivåer som idag med kurserna Svenska 1, 2 och 3?
Det räcker med att sökande har den högsta nivån i svenska eftersom ett ämnesbetyg alltid omfattar underliggande nivåer i ämnet.
Om en elev har F i svenska nivå 1 och får behörighet i svenska nivå 2 på folkhögskola, får eleven då behörighet i nivå 2 då?
Ja, läser den svenska nivå 2 på folkhögskola så har den även behörighet i den underliggande nivån, svenska nivå 1 eftersom ett ämnesbetyg alltid omfattar underliggande nivåer i ämnet. Däremot kommer inte betyget F att bytas ut.
Kan man komplettera en yrkesexamen med t.ex. kurserna Svenska 1 och 3, eller måste alla steg fortfarande vara med om man kompletterar med kurser?
Om man kompletterar med kurser enligt Gy11/Vux12 måste samtliga kurser i svenska finnas med ett godkänt betyg.
Hur blir grundläggande behörighet med utländska betyg? Matematik 1 ingår i examen i Sverige, men är det tillagt för utländska betyg?
Ja, Matematik nivå 1 kommer att vara ett krav (för sökande med avgångsår 2010 eller senare). Sökande med utländsk gymnasieutbildning ska ha lägst betyget E i engelska, nivå 2 och matematik, nivå 1a, 1b eller 1c, samt lägst betyget E i ämnet svenska nivå 3 eller ämnet svenska som andraspråk, nivå 3 eller ha motsvarande kunskaper.
Frågor om meritvärdering
Hur kommer ett ämne meritvärderas om en elev har F i någon nivå?
- Har man ett F i nivå 1 och får betyg E eller högre i nivå 2 så kommer det att ersättas och F:et kommer inte att komma med i meritvärderingen då det slutgiltiga betyget har ersatt betyget i underliggande nivå och inte kommer redovisas i betygsdokumentet.
- Har man F i den sista nivån i ämnet så kommer F:et samt betyget i den underliggande nivån att räknas med i meritvärderingen.
Hur kommer kompletteringar i Gy25 för tidigare betygstyper att meritvärderas?
Betyg i Gy25-ämnen kommer meritvärderas på lite olika sätt beroende på vilken betygstyp ursprungsbetyget är.
Gymnasieexamen Gy11/Vux12
Betyg i Gy25-ämnen som kompletterats för behörighet ska medräknas med ämnets hela poängomfattning och läggs till meritvärdet. Om sökande i gymnasieexamen har betyg i kurser på underliggande nivåer i samma ämne som har kompletterats för behörighet ska det kompletterade ämnesbetygets poängomfattning minskas med omfattningen på de nivåer där motsvarande kursbetyg finns i gymnasieexamen.
Om sökande kompletterar med högre betyg i en nivå som motsvarar kurs i examen sker utbyteskomplettering.
Betyg i Gy25-ämnen som kompletterats för meritpoäng ska medräknas med ämnets hela poängomfattning och läggs till meritvärdet. Om sökande i gymnasieexamen har betyg i kurser på underliggande nivåer i samma ämne som har kompletterats för meritpoäng ska det kompletterade ämnesbetygets poängomfattning minskas med omfattningen på de nivåer där motsvarande kursbetyg finns i gymnasieexamen.
Slutbetyg före och efter 2010
Betyg i Gy25-ämnen som kompletterats för behörighet ska medräknas med ämnets hela poängomfattning och läggs till meritvärdet. Om sökande i slutbetyget har betyg i kurser på underliggande nivåer i samma ämne som har kompletterats för behörighet ska det kompletterade ämnesbetygets poängomfattning minskas med omfattningen på de nivåer där motsvarande kursbetyg finns i slutbetyget.
Om sökande kompletterar med högre betyg i en nivå som motsvarar kurs i examen sker utbyteskomplettering.
Vid komplettering med ämnesbetyg för meritpoäng ska meritpoängen läggas till meritvärdet men betygsvärdet ingår inte i meritvärderingen.
Mellanårsbetyg
Behörighetskomplettering räknas alltid med.
Sökande får tillgodoräkna nytt högre betygsvärde i ämne som kan ersätta ett lägre betyg i avgångsbetyget, utbyteskomplettering.
Sökande får tillgodoräkna nivåer som kan ge meritpoäng om sökande inte redan har maximalt 2,5 meritpoäng i avgångsbetyget.
Avgångsbetyg
Behörighetskomplettering räknas alltid med.
Sökande får tillgodoräkna nytt högre betygsvärde i ämne som kan ersätta ett lägre betyg i avgångsbetyget, utbyteskomplettering.
Om man kompletterar med behörighet i till exempel matematik och har betyg i ämnesnivån som krävs för behörighet men även på högre nivå (i ett högre ämne), räknas betyget i den högre nivån med i stället även om det sänker jämförelsetalet?
Om det finns flera betyg som kan ge behörighet räknas det betyg som ger högst meritvärde. Om betyget på en högre nivå i ett högre ämne (än behörighetskravet) är lägre, dvs skulle sänka jämförelsetalet, så kommer det inte räknas med.
Vad kommer att gälla för utökade ämnen/nivåer i Gy25?
Utökade nivåer i ett ämne i en gymnasieexamen (Gy25) ska endast medräknas om nivåerna krävs för behörighet eller ger meritpoäng. Om ett ämnesbetyg har nivåer både inom det fullständiga och utökade programmet ska poängomfattningen för de utökade nivåerna inte medräknas när nivåerna inte krävs för behörighet eller ger meritpoäng.
Finns det en ny utbytestabell för Gy25 som kan byta ut betyg i äldre kurser?
UHR kommer publicera en uppdaterad utbytestabell där Gy25 ingår. Detta arbete pågår just nu och förväntas vara klart till våren 2025.
Om man gör en utbyteskomplettering så utfärdas väl inget nytt examensbevis?
Nej, man får inget nytt examensbevis. Kompletteringen ska rapporteras in till Betygsdatabasen (BEDA) separat.
Frågor om meritpoäng
Kommer det ske några ändringar kring meritpoäng för Gy25? Vilka nivåer kommer ge meritpoäng i respektive ämne?
Det kommer inte ske några ändringar gällande meritpoäng. Följande nivåer i ämnena engelska, matematik samt moderna språk ger meritpoäng i Gy25-examen:
Meritpoäng för engelska – max 1,0 poäng
- Engelska nivå 3 ger 1,0 meritpoäng
Meritpoäng för moderna språk – max 1,5 meritpoäng
Språk 1
- Moderna språk fortsättning nivå 1 ger 0,5 meritpoäng
- Moderna språk fortsättning nivå 2 ger 1,0 meritpoäng
- Moderna språk – fördjupning, nivå 1 ger 0,5 meritpoäng
Den sökande kan få maximalt 1,5 meritpoäng genom godkänt betyg i Moderna språk fortsättning nivå 1 och Moderna språk fortsättning nivå 2. Om Moderna språk fortsättning nivå 1 krävs för särskild behörighet ger Moderna språk fortsättning nivå 2 och Moderna språk – fördjupning, nivå 1, 1,5 meritpoäng.
Språk 2
Den sökande kan få 0,5 poäng för ytterligare ett modernt språk, lägst Moderna språk – grund, nivå 1, förutsatt att den sökande redan uppnått 1,0 poäng från språk 1 men inte fått 1,5 meritpoäng.
Meritpoäng för matematik - max 1,5
Matematik
- Matematik nivå 2a, 2b eller 2c ger 0,5 meritpoäng
Matematik fortsättning - max 1,0 meritpoäng
- Matematik fortsättning nivå 1b eller 1c ger 0,5 meritpoäng
- Matematik fortsättning nivå 2 ger 1,0 meritpoäng*
Matematik fördjupning
- Matematik fördjupning nivå 1 ger 1,0 meritpoäng
Matematik specialisering B
- Matematik specialisering B ger 0,5 meritpoäng**
Matematik specialisering C
- Matematik specialisering C ger 0,5 meritpoäng
*Om Matematik fortsättning nivå 1b eller 1c krävs för behörighet ges 0,5 meritpoäng.
**Meritpoäng ges inte ifall Matematik fortsättning nivå 2 är ett behörighetskrav
Exempel
Om endast grundläggande behörighet krävs och sökande har godkända betyg i Matematik nivå 2, Matematik – fortsättning nivå 1b/1c och matematik – fortsättning, nivå 2 ger det 1,5 meritpoäng.
Om sökande har godkänt betyg i Matematik – fördjupning, nivå 1 och söker en utbildning där Matematik – fortsättning, nivå 2 krävs för behörighet så ges 1,0 meritpoäng.
Om sökande har godkänt betyg i Matematik – fortsättning, nivå 2 och Matematik – fördjupning, nivå 1 och söker en utbildning där matematik – fortsättning, nivå 1b/1c krävs för behörighet så ges 1,5 meritpoäng.
Frågor om urvalsgrupp
Kommer det vara olika urvalsgrupper för ansökan till universitet och högskola; en för Gy11 och en för Gy25 betyg? Och en för blandbetyg?
UHR har fått i uppdrag att utreda behov av särskild urvalsgrupp med anledning av införandet av Gy25. Uppdraget ska redovisas nu i december.
Beslut om eventuell ny urvalsgrupp beslutas av regeringen och om en ny urvalsgrupp införs blir den aktuell först inför urvalet hösten 2028.
Övriga frågor
Hur kommer betygsdokumenten för Gy25 att se ut med de olika ämnena och nivåer?
Skolverket är inte helt klara med utformningen av betygen ännu men det kommer remitteras och beslutas nu under hösten 2024.
Om Gy25 för dig som studie- och yrkesvägledare, Skolverket.se
Om man har oavslutade studier från nuvarande system och ska avsluta dem i Gy25 – vad gäller då?
Enligt Skolverket kommer ett examensbevis och ett komvuxbevis från Komvux kunna innehålla en blandning av kursbetyg och betyg på ämnesnivåer. Men de får inte innehålla betyg på kurser och nivåer i ämnen som motsvarar varandra.
För mer information kring utfärdande av betyg behöver du vända dig till Skolverket.
Vill du läsa mer om blandbetyg kan du göra det på Skolverkets webbplats.
Om Gy25 för dig som studie- och yrkesvägledare, Skolveket.se
Vad gäller för de elever som påbörjat gymnasieskolan hösten 2023 när ämnesbetyg införs 2025, går de ut i det gamla kurssystemet?
De som påbörjat sin utbildning före hösten 2025 enligt dagens kursutformade system ska kunna fullfölja sin utbildning enligt övergångsbestämmelser som gäller från den 1 juli 2025 till den 30 juni 2030.
För mer information om regelverket kring utfärdande av betyg behöver du vända dig till Skolverket.
Om Gy25 för dig som studie- och yrkesvägledare, Skolverket.se
Elever som påbörjar sin gymnasieutbildning i kurssystemet och som får avsluta i kurssystemet, gäller det både de som går yrkesvux och de som bygger sin examen på vux?
Skolverket kan svara på frågor gällande vilka som får avsluta sin utbildning i kurssystemet.
Om Gy25 för dig som studie- och yrkesvägledare, Skolveket.se
Vad händer med de som börjat på sin utbildning innan 1 juli 2025 men läser t.ex. svenska efter 1 juli 2025, får eleven betyg i kurserna Svenska 1,2,3 eller ämnesbetyget svenska nivå 3?
Vilka som får betyg enligt Gy11 eller Gy25 kan Skolverket svara på.
Om Gy25 för dig som studie- och yrkesvägledare, Skolverket.se
Vad krävs för gymnasieexamen från högskoleförberedande program?
Frågor gällande utfärdande av betyg svarar Skolverket på. Mer information om Ämnesplaner och program inom Gy25 finns på Skolverkets webbplats.
Om Gy25 för dig som studie- och yrkesvägledare, Skolverket.se
Kan en sökande hoppa över svenska nivå 1 och 2 och gå direkt till svenska nivå 3 och då få 300 p i svenska?
Om en elev kan hoppa över en nivå kan Skolverket svara på.
Blir engelska nivå 3 obligatoriskt att läsa (då ämnet består av tre nivåer) eller kan man välja att läsa engelska på 200 gyp, dvs. nivå 1 och 2?
Man behöver inte läsa alla nivåer i ett ämne för att få ett betyg i en nivå. För fler frågor kring vad som ska ingå i en examen kontakta Skolverket.
Varför finns inte alla kurser/ämnen med i relationslistan? T.ex. juridik?
Relationslistan är Skolverkets föreskrift så frågor kring den måste ställas till dem.
Vad händer för de som har slutbetyg före/efter 2010 och måste komplettera för grundläggande behörighet efter 1 juli 2025?
För sökande som inte uppfyller kraven för grundläggande behörighet efter 1 juli 2025 krävs, förutom 2250 godkända poäng eller 90% av de gymnasiepoäng av ett fullständigt slutbetyg, även lägst betyg E i följande ämnen (Gy25):
- nivå 3 i ämnet svenska/svenska som andraspråk
- lägst nivå 2 i ämnet engelska
- lägst nivå 1 i ämnet matematik
eller betyg i motsvarande äldre kurser.
Bedömningshandboken: Slutbetyg 2010 och senare – behörighet
Bedömningshandboken: Slutbetyg 2010 och senare – skärpta krav
Vad händer för de som har mellanårsbetyg och måste komplettera för grundläggande behörighet efter 1 juli 2025?
För sökande som inte uppfyller kraven för grundläggande behörighet efter 1 juli 2025 krävs lägst betyg E i följande ämnen (Gy25):
- nivå 3 i ämnet svenska/svenska som andraspråk
- lägst nivå 2 i ämnet engelska
- lägst nivå 1 i ämnet matematik
eller betyg i motsvarande äldre kurser.
Vad händer för de som har avgångsbetyg och måste komplettera för grundläggande behörighet efter 1 juli 2025?
För sökande som inte uppfyller kraven för grundläggande behörighet efter 1 juli 2025 krävs lägst betyg E i följande ämnen (Gy25):
- nivå 3 i ämnet svenska/svenska som andraspråk
- lägst nivå 2 i ämnet engelska
- lägst nivå 1 i ämnet matematik
eller godkänt betyg i motsvarande äldre kurser eller betyg 1-5 i motsvarande ämnen och etapper.
Sökande som har ämnet matematik i sitt avgångsbetyg oavsett betyg, årskurs och linje behöver inte komplettera för att uppfylla kravet i matematik.
Skärpning av kraven gäller för den som saknar godkända betyg i svenska och/eller engelska.
Kommer det finnas en räknehjälp, som idag där man kan lägga in sina blandbetyg och få fram jämförelsetalet?
Ja det kommer finnas en räknehjälp för blandbetygsexamen (Gy11/Gy25) på Antagning.se.
Länk till räknehjälpen på Antagning.se kommer finnas här inom kort.