Om Gy25

Här hittar du frågor och svar gällande Gy25 som inkommit från vägledare. Just nu är det några övergripande frågor som valts ut men det kommer att fyllas på allt eftersom.

Vissa av frågorna kan vi i dagsläget inte svara på då vi fortfarande arbetar på att färdigställa vissa bestämmelser gällande tillträde till högskolestudier.

UHR besvarar frågor som rör antagning till universitet och högskolor. Har du frågor om hur betyg ska utfärdas behöver du vända dig till Skolverket.

Frågor om behörighet

Grundläggande behörighet

Införandet av Gy25 i gymnasieskolan innebär ingen förändring av krav för grundläggande behörigheten förutom att kurser ersätts av ämne och nivå.

Särskild behörighet

Införandet av Gy25 i gymnasieskolan innebär att kurser kommer att ersättas av ämne med angiven nivå. UHR beslutade i november 2024 om nya föreskrifter om särskild behörighet.

Föreskrifterna reglerar vilka krav i form av ämnen, med angiven nivå från gymnasieskola eller motsvarande som får ställas på utbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare.

För utbildningen som leder till yrkesexamen har det för de flesta utbildningar inte skett någon förändring i behörigheterna förutom att de anpassats till ämnesbetyg genom att uttryckas i ämnen med angiven nivå i stället för i kurser.

För ämneslärare i undervisningsämnet idrott och hälsa har behörighetskraven i ämnena idrott och hälsa och naturkunskap blivit lägre.

För ämneslärare i undervisningsämnet modersmål har behörighetskraven i språk utökas till att också kunna omfatta moderna språk och modersmål i nationellt minoritetsspråk.

De fullständiga kraven till alla utbildningar framgår av Universitets- och högskolerådets föreskrifter (2024:5) om särskild behörighet.

För grundläggande behörighet krävs:

  • en högskoleförberedande examen, eller
  • en yrkesexamen samt godkänt betyg i nivå 3 i ämnet svenska/svenska som andraspråk och godkänt betyg i lägst nivå 2 i ämnet engelska.

För naturbruksprogrammet

Särskild behörighet i biologi, nivå 2 eller Biologi, nivå 1

Naturbruksprogrammet med ämnena
Biologi, nivå 1
och
Sällskapsdjur, nivå 1
Djurhållning – sällskapsdjur, nivå 1
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård, nivå 1

eller
Hästkunskap, nivå 3
Djurhållning – häst, nivå 1

eller
Växtodling, nivå 2
Djurhållning – lantbruksdjur, nivå 1
Lantbruksdjur, nivå 1

eller
Skogsproduktion, nivå 2
Skogsvård, nivå 2

eller
Trädgårdsodling, nivå 2
Växtkunskap, nivå 1

eller
Ekologi i naturbruksmiljöer, nivå 1
och ett av ämnena
Bevarandebiologi, nivå 1
Skogsvård, nivå 1
Fiske och vattenvård, nivå 1
Jakt och viltvård, nivå 1

Särskild behörighet i Naturkunskap, nivå 2 eller särskild behörighet i: Naturkunskap, nivå 1a1 + 1a2 alternativt Naturkunskap, nivå 1b
Naturbruksprogrammet med ämnena:
Naturkunskap, 1a1 Naturbruk. nivå 1
och
Djurhållning – lantbruksdjur, nivå 1

eller
Djurhållning – häst, nivå 1

eller
Djurhållning – sällskapsdjur, nivå 1

eller
Växtkunskap, nivå 1

eller
Skogsvård, nivå 1

eller
Ekologi i naturbruksmiljöer, nivå 1

För vård- och omsorgsprogrammet

Särskild behörighet i Naturkunskap, nivå 2 eller Naturkunskap, nivå 1a1 + 1a2 alternativt Naturkunskap, nivå 1b
Vård- och omsorgsprogrammet med ämnena:
Naturkunskap, nivå 1a1
Anatomi och fysiologi, nivå 1b alternativt Anatomi och fysiologi, nivå 1a1 + 1a2
Omvårdnad, nivå 2
Hälso-och sjukvård, nivå 1

För El- och energiprogrammet

Särskild behörighet i Fysik, nivå 1a1+1a2 alternativt Fysik, nivå 1b
El- och energiprogrammet med ämnena:
Ellära, nivå 1
Energiteknik, nivå 3

Särskild behörighet i Kemi, nivå 1
El- och energiprogrammet med ämnena:
Miljö- och vattenteknik, nivå 2

 

 

Frågor om meritvärdering

  • Har man ett F i nivå 1 och får betyg E eller högre i nivå 2 så kommer det att ersättas och F:et kommer inte att komma med i meritvärderingen då det slutgiltiga betyget har ersatt betyget i underliggande nivå och inte kommer redovisas i betygsdokumentet.
  • Har man F i den sista nivån i ämnet så kommer F:et samt betyget i den underliggande nivån att räknas med i meritvärderingen.

Meritvärderingen för kompletteringar med Gy25 för tidigare betygstyper är just nu under bearbetning och kommer att redovisas så snart det är klart.

Vi utreder just nu hur betygen ska meritvärderas. Vi kommer uppdatera informationen om meritvärderingen när beslut tagits.

UHR kommer publicera en uppdaterad utbytestabell där Gy25 ingår. Detta arbete pågår just nu och förväntas vara klart till våren 2025.

Frågor om meritpoäng

Det kommer inte ske några ändringar gällande meritpoäng. Följande nivåer i ämnena engelska, matematik samt moderna språk ger meritpoäng i Gy25-examen:

Meritpoäng för engelska – max 1,0 poäng

  • Engelska nivå 3 ger 1,0 meritpoäng

Meritpoäng för moderna språk – max 1,5 meritpoäng

Språk 1

  • Moderna språk fortsättning nivå 1 ger 0,5 meritpoäng
  • Moderna språk fortsättning nivå 2 ger 1,0 meritpoäng
  • Moderna språk – fördjupning, nivå 1 ger 0,5 meritpoäng

Den sökande kan få maximalt 1,5 meritpoäng genom godkänt betyg i Moderna språk fortsättning nivå 1 och Moderna språk fortsättning nivå 2. Om Moderna språk fortsättning nivå 1 krävs för särskild behörighet ger Moderna språk fortsättning nivå 2 och Moderna språk – fördjupning, nivå 1, 1,5 meritpoäng. 

Sökande kan få meritpoäng för Moderna språk – fördjupning, nivå 2 och Moderna språk – fördjupning, nivå 3, med vardera 0,5 meritpoäng.

Språk 2

Den sökande kan få 0,5 poäng för ytterligare ett modernt språk, lägst Moderna språk – grund, nivå 1, förutsatt att den sökande redan uppnått 1,0 poäng från språk 1 men inte fått 1,5 meritpoäng.

Meritpoäng för matematik – max 1,5 meritpoäng

  • Matematik nivå 2, matematik – fortsättning nivå 1b/1c och matematik – fortsättning, nivå 2 ger vardera 0,5 meritpoäng, endast kurser över behörighetskravet kan ge meritpoäng
  • Matematik – fördjupning, nivå 1 ger 1,0 meritpoäng
  • Kurser i matematik specialisering ger 0,5 meritpoäng vardera, maximalt 3 kurser
  • Matematik – fortsättning nivå 2 ger 0,5 meritpoäng om det finns ett behörighetskrav i Matematik - fortsättning nivå 1, annars ger den 1 meritpoäng.

Exempel

Om endast grundläggande behörighet krävs och sökande har godkända betyg i Matematik nivå 2, Matematik – fortsättning nivå 1b/1c och matematik – fortsättning, nivå 2 ger det 1,5 meritpoäng.

Om sökande har godkänt betyg i Matematik – fördjupning, nivå 1 och söker en utbildning där Matematik – fortsättning, nivå 2 krävs för behörighet så ges 1,0 meritpoäng.

Om sökande har godkänt betyg i Matematik – fortsättning, nivå 2 och Matematik – fördjupning, nivå 1 och söker en utbildning där matematik – fortsättning, nivå 1b/1c krävs för behörighet så ges 1,5 meritpoäng.

Frågor om urvalsgrupp

UHR har fått i uppdrag att utreda behov av särskild urvalsgrupp med anledning av införandet av Gy25. Uppdraget ska redovisas nu i december. Beslut om eventuell ny urvalsgrupp beslutas av regeringen.

Övriga frågor

Skolverket är inte helt klara med utformningen av betygen ännu men det kommer remitteras och beslutas nu under hösten 2024.

Om Gy25 för dig som studie- och yrkesvägledare, Skolverket.se

Enligt Skolverket kommer ett examensbevis och ett komvuxbevis från Komvux kunna innehålla en blandning av kursbetyg och betyg på ämnesnivåer. Men de får inte innehålla betyg på kurser och nivåer i ämnen som motsvarar varandra.

För mer information kring utfärdande av betyg behöver du vända dig till Skolverket.

Vill du läsa mer om blandbetyg kan du göra det på Skolverkets webbplats.

Om Gy25 för dig som studie- och yrkesvägledare, Skolveket.se

De som påbörjat sin utbildning före hösten 2025 enligt dagens kursutformade system ska kunna fullfölja sin utbildning enligt övergångsbestämmelser som gäller från den 1 juli 2025 till den 30 juni 2030. 

För mer information om regelverket kring utfärdande av betyg behöver du vända dig till Skolverket. 

Om Gy25 för dig som studie- och yrkesvägledare, Skolverket.se

Frågor gällande utfärdande av betyg svarar Skolverket på. Mer information om Ämnesplaner och program inom Gy25 finns på Skolverkets webbplats. 

Om Gy25 för dig som studie- och yrkesvägledare, Skolverket.se

Vi arbetar med dessa frågor just nu och beslut kommer fattas och publiceras innan årsskiftet.

Senast uppdaterad: 16 december 2024