- Startsida ,
- Material, film och fördjupning ,
- Nyheter för vägledare ,
- Ny e-tjänst: vad motsvarar utländsk utbildning i Sverige? ,
Nu blir det lättare för alla med utländsk utbildning att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. UHR lanserar en webbtjänst som snabbt visar vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige.
I och med att bedömningstjänsten nu lanseras, görs också ett namnbyte från testversionen Jämförelseguiden. I tjänsten får användaren direkt svar på vad en utländsk gymnasieutbildning, eftergymnasial yrkesutbildning eller högskoleutbildning motsvarar i Sverige utan att skicka in sina dokument. Svaret kan laddas ner som en pdf och skickas tillsammans med utbildningsdokument till arbetsgivare när man söker jobb, eller kan användas för att planera studier.
Tjänsten innehåller idag bedömningar av närmare 500 utbildningar från 37 länder, alla kvalitetsgranskade av våra handläggare. Både antalet länder och utbildningar kommer att öka de närmaste åren.
Även den som vill studera i utlandet ska kunna se vad olika utbildningar motsvarar i Sverige.
Inget underlag för antagning
Tjänsten visar inte särskild behörighet eller meritvärde för gymnasieutbildningar. För eftergymnasial utbildning förtydligas inte heller ämnesinriktning. Den visar endast vilken examen som utbildningen motsvarar i Sverige. Det här innebär att ett utdrag ut bedömningstjänsten inte kan användas som enda underlag i antagning till högskolan, utan måste kompletteras med betygshandlingar.
Personligt utlåtande kvar
Möjligheten att ansöka om ett personligt utlåtande finns kvar och då granskar UHR den sökandes egna utbildningsdokument. Vi gör även äkthetskontroller av dessa genom att verifiera utbildningsmeriterna.
Skillnad mellan bedömningstjänsten och Naric-portalen
l Naric-portalen finns omfattande information om utländsk utbildning och olika länders utbildningssystem, något som framför allt är användbart för dig som arbetar med bedömning på en högskola. Du får tillgång till informationen genom att skapa ett konto.
Bedömningstjänsten är öppen för alla och ger kortfattad information om vad utländska utbildningar motsvarar i det svenska utbildningssystemet samt information om varje utbildning.