Möt Semir Susic

Semir Susic

Vilka är dina arbetsuppgifter?

Min roll som koordinator är att ha överblicken när det gäller eTwinningprogrammets budget och aktiviteter. eTwinning är ett nätverk och en samarbetsyta för Europas lärare. Jag projektleder fler stora processer och evenemang samt rapporterar verksamheten till EU-kommissionen. Det innebär även en hel del ekonomisk och praktisk administration som behöver göras i samband med våra olika aktiviteter.

Kort sagt kan man säga att mitt jobb går ut på att få lärare i Sverige att samarbeta med lärare i andra länder i (och ibland utanför) Europa och därigenom utveckla undervisningen. En stor del av jobbet handlar därför om synlighetsarbete, samarbeten med andra aktörer i skolvärlden och rekrytering av användare till European School Education Platform, eTwinnings hemvist.

Hur ser en vanlig dag ut?

eTwinning har ett väldigt brett uppdrag. Vi erbjuder support, workshops, skickar lärare på internationella seminarier, delar ut priser, deltar på mässor och evenemang, rapporterar till EU-kommissionen, samarbetar med andra myndigheter kopplade till utbildning… Det innebär att det händer saker hela tiden.

Jag brukar skämta om att jag har introverta och extroverta dagar. Vissa dagar handlar det om mejl, möten, planering av evenemang och kampanjer, läsa rapporter, skriva rapporter, fylla i Excellistor och den typen av arbete. Den andra sidan av jobbet, den extroverta, handlar om deltagande på mässor och konferenser såväl i som utanför Sverige. Den kombinationen är perfekt för mig.

Jag har bakgrund som lärare och känner mig bekväm med att tala inför andra samtidigt som jag har ett stort intresse för utbildning och tycker om att förkovra mig i utvecklingen i Europa inom utbildningsfrågor.

Vad är särskilt kul och intressant med ditt arbete?

Det känns väldigt kul att få representera alla de möjligheter som eTwinning och hela Erasmus+programmet innebär. Jag tänker att jag arbetar i skolpersonalens tjänst och i slutändan skolelevernas tjänst. Erasmus+programmet är EU:s flaggskepp och bidrar till så många element i ett samhälle: samarbete, demokrati, aktivt medborgarskap, hållbarhet… Listan kan göras lång. Men det handlar om att jag brinner för utbildning och blir så glad när jag får ta del av lyckade projekt. Det känns meningsfullt.

Sedan gillar jag variationen av de konkreta arbetsuppgifterna. Jag gillar både att stå i rampljuset och ”nörda ner mig” i rapporter om utbildningsfrågor. Men framför allt gillar jag att se när andra växer och utvecklas! Och det kan man göra som lärare inom eTwinning.

Vad gör att du trivs på UHR?

Oj, många saker! Trevliga och hjälpsamma kollegor för att nämna ett exempel. Jag började i juni 2021 och fick ett väldigt fint bemötande och en bra introduktion. Alla kollegor och chefer var vänliga och hjälpsamma. Över lag finns ett stort engagemang för frågorna som vi arbetar med och det är en väldigt bra utgångspunkt.

Jag arbetade som lärare innan jag började på UHR och det är en väldigt stor skillnad på arbetsmiljön. Det känns fortfarande som lyx att luncha med kollegorna i lugn ro och att veckorna är så varierade. Jag har en väldigt stor frihet i min tjänst och det är något jag uppskattar mycket. Möjligheten att få jobba hemifrån ett par dagar i veckan är väldigt värdefull.

Sen är jag inte så förtjust i flexibla kontorsplatser. Jag gillar att ha en fast punkt på kontoret men försöker vänja mig. I februari fick jag möjlighet att jobbskugga på det irländska Erasmus+kontoret. Det var väldigt betydelsefullt för min professionella utveckling och jag är väldigt glad för den möjligheten.