"Det är som när kompetensutveckling är som bäst!"
Marianne Aggestam jobbar på Socialstyrelsen, Nationell uppföljning inom hälso- och sjukvården i Stockholm och har två gånger haft möjligheten att åka på utbyte via Nordisk utbytesordning.
Det hela började med att hennes arbetsplats tog emot en person som var på utbyte från THL, Institutet för hälsa och välfärd i Helsingfors. 2016 bestämde sig Marianne för att göra ett tre veckors utbyte vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) i Finland. Marianne hade en mycket god upplevelse av utbytet i Helsingfors så 2023 tog hon initiativ att åka på ett till utbyte till Helsedirektoratet i Norge.
– Det är som när kompetensutveckling är som bäst. Du kan givetvis gå olika arbetsrelaterade utbildningar, men att få komma på plats till en systermyndighet ger helt nya perspektiv på arbetet och ett annat djup, berättar Aggestam.
Förutsättning för ett lyckat utbyte
En förutsättning för ett lyckat utbyte, enligt Aggestam, är att du ska gilla att hamna i nya situationer samt att du är nyfiken på hur andra jobbar med liknande frågeställningar. Det är också viktigt att begrunda varför utbytet intresserar en.
– Att göra ett grundligt förberedande arbete först enskilt genom att formulera och identifiera vad det är man är intresserade av hos mottagande organisation/myndighet. Den egna nyfikenheten är en viktig ingång och drivkraft i hur bra ett utbyte sedan kan bli.
Planeringen av utbytet är också en viktig del och det är en stegvis process. De vitala byggstenarna för detta är att först diskutera utbytet internt på sin arbetsplats och sedan ta kontakt med kontaktmyndigheten man vill besöka. Bygg upp en kontakt och diskutera upplägget med bägge parter så att utbytet känns värdefullt för alla. Det gör också att utbytet väl på plats löper smidigare.
Bättre nordisk samarbete
Marianne har haft en stor glädje av de kontakter, kollegor och vänner hon skapat under sina utbyten. Att vara på plats ger upphov till att kunna skapa en mera personlig och informell kontakt med kollegor, vilket skapar ett mera lättillgängligt och givande nordiskt samarbete.
– Det kan i bästa fall skapa bra ingångar och kanaler som blir mer bestående över tid i olika frågor där båda organisationerna ser ett värde i den här typen av kontakt. De nordiska länderna har mycket gemensamt och ett nordiskt samarbete i form av ett utbyte via NORUT är en mycket bra plattform för att etablera mer varaktiga kontakter.
Är du intresserad av att åka på NORUT-utbyte? Bekanta dig med Nordisk utbytesordning.
Det här är NORUT
Nordiskt tjänstepersonsutbyte, NORUT, är en möjlighet för statsanställda att:
- kompetensutvecklas i sin roll
- få internationell erfarenhet, uppleva nya perspektiv och idéer som berikar arbetslivet
- knyta nya kontakter och nätverk inom sitt kompetensområde
- ta med sig erfarenheter hem som utvecklar verksamheten
- vistas i ett annat nordiskt land i mellan två veckor och sex månader.