- Startsida ,
- Om Universitets- och högskolerådet ,
- Pressrum ,
- Debattartiklar ,
Debattartiklar
-
Omräkningstabeller behövs för att göra antagningen så rättvis som möjligt
De som söker till högskolan i Sverige ska ha samma chans att antas, oavsett från vilket land de har sina betyg. Därför ser Universitets- och högskolerådet (UHR) återkommande över hur utländska betyg jämförs med svenska betyg i antagningen.
Antagning och studier -
Svar: ”Antagningen ska vara så rättvis som möjligt”
De som söker till högskolan i Sverige ska ha samma chans att antas, oavsett från vilket land de har sina betyg. Därför ser Universitets- och högskolerådet (UHR) återkommande över hur utländska betyg jämförs med svenska betyg i antagningen. Varken när det gäller svenska eller utländska betyg tar vi hänsyn till vilken skola som har utfärdat betyget, skriver UHR i ett svar till Cecilia Gyllenram i Dagens Nyheter.
Antagning och studier -
"Rektorer: För hög risk med högskoleprov"
"Att anordna ett högskoleprov i höst har alldeles för höga risker ur ett smittskyddsperspektiv. Vår bedömning är att det inte går att genomföra på ett säkert sätt." Det skriver rektorerna för de 21 universitet och högskolor som anordnar högskoleprovet på SvD debatt.
Nyhet Högskoleprovet -
Replik: "UHR ansvarar inte för lokaler och personal"
Ansvaret för högskoleprovet regleras i högskoleförordningen — det är de 21 provanordnande universiteten och högskolorna som har ansvar för lokaler, personal och säkerhet, skriver Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet (UHR) i en replik i Dagens industri.
Högskoleprovet -
"Öka intresset för yrkesutbildning – satsa på utlandspraktik"
Fler unga måste välja att läsa en yrkesutbildning. Det är en förutsättning för att vi ska kunna säkra Sveriges kompetensförsörjning. Regioner, kommuner och branscher behöver arbeta för att öka yrkesutbildningarnas attraktionskraft, bland annat genom att satsa på utlandspraktik. Det skriver UHR:s generaldirektör Karin Röding, Therese Guovelin, förste vice ordförande för LO, och Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation vid Svenskt Näringsliv, idag på SvD Näringsliv Debatt.