- Startsida ,
- Om Universitets- och högskolerådet ,
- Pressrum ,
- Debattartiklar ,
Debattartiklar
-
Omräkningstabeller behövs för att göra antagningen så rättvis som möjligt
De som söker till högskolan i Sverige ska ha samma chans att antas, oavsett från vilket land de har sina betyg. Därför ser Universitets- och högskolerådet (UHR) återkommande över hur utländska betyg jämförs med svenska betyg i antagningen.
Antagning och studier -
Svar: ”Antagningen ska vara så rättvis som möjligt”
De som söker till högskolan i Sverige ska ha samma chans att antas, oavsett från vilket land de har sina betyg. Därför ser Universitets- och högskolerådet (UHR) återkommande över hur utländska betyg jämförs med svenska betyg i antagningen. Varken när det gäller svenska eller utländska betyg tar vi hänsyn till vilken skola som har utfärdat betyget, skriver UHR i ett svar till Cecilia Gyllenram i Dagens Nyheter.
Antagning och studier -
"Högskoleprovet ingen genväg till högskolan"
Reglerna för antagning via högskoleprovet har inte skärpts. Att införa gränsvärden för godkänt resultat på högskoleprovet är nämligen meningslöst. För att få börja studera på högskolan krävs alltid grundläggande och ibland även särskild behörighet. Högskoleprovsresultaten betyder inget vid antagning till utbildningar som har fler platser än sökande – som fallet är för flertalet lärarutbildningar.
Nyhet Antagning och studier -
”Myndigheter kan bredda rekryteringen till högskolan, minska avhoppen och trygga den akademiska återväxten.”
Den som funderar på att studera på högskola eller universitet har redan tillgång till en hel del relevant information. Och bättre ska det bli, lovar Ulf Melin, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet.
Nyhet Antagning och studier, Breddad rekrytering och deltagande -
"Kroppsvisitera dem som skriver högskoleprovet"
Fusk på högskoleprovet är oacceptabelt. Vi kan inte tolerera att fuskare tränger sig före i kön till högskolan och stjäl andras utbildningsplatser. Sedan i somras är såväl fusk som medhjälp till fusk brottsligt. Nu föreslår vi ytterligare lagändringar för att stoppa fuskarna, skriver P-O Rehnquist och Ulf Melin, Universitets- och högskolerådet (UHR) i dag på Svenska Dagbladet Debatt.
Antagning och studier -
Betygen anpassas för att alla ska behandlas lika
Amanda Bengtsson skriver i Sydsvenskan den 13 december att hon känner sig orättvist behandlad som IB-elev i och med den nya så kallade meritvärderingen av utländska och internationella betyg.
Nyhet Antagning och studier -
Ge fler yrkeselever chans till utlandspraktik
Sveriges gymnasieskolor måste ge fler yrkeselever möjlighet till praktik utomlands. Utlandspraktik ger unga en efterfrågad kompetens, utveckling på ett personligt plan och de blir mer anställningsbara. Det bidrar till att höja yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft och underlättar för svenska företag att hävda sig globalt, menar Universitets- och högskolerådet, LO och Svenskt Näringsliv. (Debattinlägg i Dagens Samhälle 2016-11-30.)
Nyhet Antagning och studier -
UHR: Därför måste betygsreglerna ändras
Betyg. Alla sökande ska ha samma möjligheter att komma in på den utbildning de vill. Om inte nuvarande regler ändras inför hösten 2017 kommer de som söker till högskola med GY11-betyg att missgynnas. (Dagens Samhälle 2016-11-24.)
Nyhet Antagning och studier -
”Elever måste konkurrera på lika villkor”
Om IB-betygen fortsätter att värderas som hittills skulle elever i svenska gymnasieskolor påtagligt missgynnas i konkurrensen om utbildningsplatser vid exempelvis läkar-, jurist- och psykologutbildningarna. Det skriver företrädare för Universitets- och högskolerådet i en replik. (SvD 2016-11-19.)
Nyhet Antagning och studier -
”Fler svenskar bör plugga i utlandet” - SvD Debatt den 9 juni
Lärosätena måste få fler svenska studenter att välja att studera utomlands under del av sin högskoleutbildning. Det behövs fler med internationell erfarenhet om Sverige ska klara den globala konkurrensen, säger Universitets- och högskolerådet och Teknikföretagen På SvD Debatt den 9 juni.
Nyhet Internationella möjligheter, Antagning och studier