Detta är den första av UHR:s årliga rapporter om antal antagna och antal utbildningar om nationella minoriteters språk och kultur.

Sedan 2010 finns en lag om nationella minoriteter. Genom den har alla myndigheter ansvar att särskilt främja och skydda de fem nationella minoriteternas språk och kultur.

UHR:s avsikt är att statistikrapporten ska bli årligen återkommande för att följa utvecklingen av samt lyfta behovet av utbildning i och på språken.

Uppåt för finska, samiska och meänkieli

Fler antagna till språkkurser i finska vid Stockholms universitet liksom till kurser i samiska och nordsamiska vid Uppsala universitet hösten 2015 jämfört med hösten 2014.

Hösten 2014 drogs nybörjarkurs i meänkieli in av Umeå universitet. Hösten 2015 antogs 80 personer till kursen.

Intresset för språkkurser i jiddisch vid Lunds universitet ligger stadigt på samma nivå. Varken 2014 eller 2015 gick det att läsa språkkurs i romani chib på högskolenivå.

Önskemål om förskollärare och lärare

Fem lärosäten har nationellt ansvar; Lunds universitet för jiddisch, Stockholms universitet för finska och meänkieli, Umeå universitet för samiska och Södertörns högskola för romani chib.

Sedan 2014 erbjuder Stockholms universitet ämneslärarutbildning i och på finska och sedan 2015 erbjuder Umeå universitet ämneslärarutbildning i och på samiska. Det saknas ämneslärarutbildning för meänkieli och romani chib samt för alla fem nationella minoritetsspråk på grundskole- och förskollärarnivå. Minoriteterna själva pekar på stort behov av lärare för de lägre nivåerna.

Fotnot: Sverige har sedan 2010 lag om nationella minoriteter. De fem minoriteterna är judar, romer, samer, tornedalingar och sverigefinnar. Att det är just dessa fem beror på deras långvariga historia i Sverige.

Kontaktpersoner

Annika Ghafoori, utredare, 010-470 06 40
fornamn.efternamn(at)uhr.se