Nordplus fokus: ett konkurrenskraftigt Norden och Baltikum

Nordplus arbetar i linje med Nordiska ministerrådets vision om att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region till år 2030. Efter ett par års fokus på social hållbarhet och inkludering är det nu ett konkurrenskraftigt Noden och Baltikum som står i centrum.

Om Nordplus fokusområde 2025

I linje med Nordiska ministerrådets vision om Norden som världens mest hållbara och integrerade region till 2030, presenterar Nordplus ett nytt fokusområde från och med 2025: Kunskaper och färdigheter för ett konkurrenskraftigt Norden och Baltikum.

En konkurrenskraftig region är en hållbar och jämlik region som främjar utbildning som möter behovet av kompetens. Tyngdpunkten inom fokusområdet ligger därför på förbättrade baskunskaper i språk och matematik, vilket är avgörande för att lyckas med sina studier. Även kunskaper i STEM-ämnen, AI och gröna kompetenser är viktigt för att stå sig i konkurrensen från omvärlden. Att individer genom mobilitet utvecklas, får nya perspektiv och erfarenhet av andra kulturer, ökar också förutsättningarna för att etablera sig på arbetsmarknaden och bidra till ett hållbart samhälle.

Nordplus olika fokusområden gäller alla Nordplus delprogram och är ett sätt att uppmuntra satsningar på ett särskilt tema, men det finns inga krav på att det ska styra innehållet i nya projekt. Det som styr vilka projekt som får sin ansökan beviljad är alltid kvaliteten. 

"Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region till 2030"

Nordiska ministerrådets vision är att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region till år 2030. Visionen går i linje med Agenda 2030 och FN:s sjutton globala mål för hållbar utveckling. I visionen ryms flera teman som du som projektägare inom Nordplus kan ha i åtanke när ni väljer ämne för projektet. 

  • Bidra till god hälsa och välfärd för alla.
  • Sträva efter att involvera alla nordiska medborgare i den gröna omställningen och förhindra uppkomsten av sociala klyftor.
  • Ge barn och unga en starkare röst och ett större engagemang i det nordiska samarbetet.
  • Upprätthålla social tillit och nordisk samhörighet med fokus på kultur, demokrati, jämlikhet och integration.

Nordens utbildningsministrar har diskuterat utbildningens betydelse för inkludering och utveckling och kommit fram till att Norden måste satsa mer på språkundervisning för barn med annan språklig och kulturell bakgrund.

Språket är nyckeln till samhället och samhället är nyckeln till språket! (norden.org)

En nordisk pilotstudie om att arbeta med social hållbarhet i vardagen:

Addressing social sustainability shrough everyday life – Experience from a pilot study in four Nordic city-regions (Norden.org)

Folkhälsomyndigheten om social hållbarhet:

Vad är hållbarhet för oss? (Folkhälsomyndighetens webbplats)

Rapporter som slår fast att alla elever, studerande och studenter före 2030 ska tillägna sig de kunskaper och färdigheter som krävs för att främja en hållbar utveckling:

United Nations´ global indicator framework for Sustainable Development Goals and its targets set out in the 2030 Agenda for Sustainable Development

UNESCO’s Global Action Programme (GAP) on Education for Sustainable Development (ESD)

Nordic Talks

Nordiska ministerrådets podd om hållbar utveckling med avstamp i de globala målen: Nordic Talks

Senast uppdaterad: 24 oktober 2024