- Startsida ,
- Internationella möjligheter ,
- Samarbete och utbyte ,
- Sök finansiering ,
- Erasmus+ kapacitetsuppbyggnad högre utbildning ,
Erasmus+ kapacitetsuppbyggnad högre utbildning
Det här programmet ger stöd för att utveckla kurser och institutioner, högskoleadministration eller nationella utbildningsreformer med samarbetsländer utanför EU. Syftet är att bidra till modernisering av den högre utbildningen och en demokratisk utveckling i samarbetslandet.
Vem som kan söka
Universitet och högskolor kan söka och ni kan välja mellan två typer av samarbeten: nationella, med fokus på ett partnerland, eller multinationella, med flera deltagande. Beroende på land eller region finns olika prioriteringar som projekten behöver möta.
Vad ni kan söka för
Lärosäten kan söka medel för samarbete med länder utanför EU, cirka 150 länder i hela världen.
Länder som deltar
Samtliga EU:s medlemsländer, Island, Turkiet, Nordmakedonien, Liechtenstein och Norge delta, samt alla partnerländer. Schweiz deltar för närvarande inte i Erasmus+.
Ansökan
Vi ger en övergripande bild av Erasmus+ kapacitetsuppbyggnad inom högre utbildning och yrkesutbildning. Vad det ska leda till, vem/vilka organisationer som kan söka, vilka länder som deltar och hur ni går till väga för att ansöka.
Tre typer av samarbeten
Lärosäten kan söka medel för samarbete med länder utanför EU, cirka 150 länder i hela världen.
Det finns tre typer av samarbeten inom området högre utbildning:
- Del 1 - Främja möjligheter till samarbete inom den högre utbildningen
- Del 2 - Partnerskap för omställning inom den högre utbildningen
- Del 3 - Strukturreformprojekt
Projekten kan antingen vara nationella, vilket innebär att projektet riktar in sig på et partnerland (från och med 2022 kallat tredjeland som inte är associerat till programmet), eller multinationella, vilket innebär att fler än ett partnerland inkluderas.
Lärare och administratörer på högskolor och universitet engageras i projekten för att utveckla kurser och institutioner, högskoleadministration eller nationella utbildningsreformer.
Beroende på vilket land och/eller region som projektet riktar in sig på finns olika prioriteringar som projekten behöver möta.
Vad det ska leda till
Inom projekt i del 1 och 2, som genomförs på institutionell nivå, kan man samarbeta kring kursutveckling, reformer av styrelsesätt på lärosäten, och att stärka lärosätenas roll i samhället.
Strukturreformprojekt ska bidra till reformer och utveckling av högre utbildning på nationell nivå i partnerländer (tredjeländer som inte är associerade till programmet).
Tänkbara samarbetsområden är utveckling av nationella kriterier för kvalitetssäkring, tillgodoräknande och rutiner kring antagning av studenter.
Organisationer som kan söka
Universitet och högskolor, enskilt eller i samarbete med flera lärosäten, kan söka medel för samarbete med tredjeländer som inte är associerade till programmet i hela världen. Minst två lärosäten från minst två programländer (från och med 2022 kallade EU-länder eller tredjeländer som är associerade till Erasmus+) måste delta i projekten.
Vänligen notera att regelverk och prioriteringar anpassas efter den region eller regioner man söker inom, de besrkivs i programhandledningen för Erasmus+ och ansökningsportalen.
Länder som deltar
I Erasmus+ kapacitetsuppbyggnad inom högre utbildning kan samtliga EU:s medlemsländer, Island, Turkiet, Serbien, Nordmakedonien, Liechtenstein och Norge delta, samt de giltiga partnerländer och regioner som indentifierats i programhandledningen för Erasmus+.
Så ansöker du
Din organisation ansöker genom EU-kommissionens centrala programkontor i Bryssel, EACEA.
Ansökan och utlysning (engelska "call") på Funding & tenders europa.eu
Mer om programmet
Erasmus+ kapacitetsuppbyggnad inom högre utbildning på EU-kommissionens webbplats
Relaterad information
Har du frågor om programmet ska du i första hand kontakta det centrala programkontoret i Bryssel, EACEA: EACEA-EPLUS-CBHE@ec.europa.eu
För att komma i kontakt med oss på Universitets- och högskolerådet mejlar du till eplushogre@uhr.se