Nästan var fjärde student i åldern 35–54 år upplever stora eller mycket stora ekonomiska svårigheter. De flesta – sex av tio – skulle inte ha råd att studera utan att samtidigt ha en arbetsinkomst, enlig en undersökning från Eurostudent.

En lärare föreläser för äldre studenter, i förgrunden sitter en vuxen kvinna framför sin dator. Illustration: Gabriel Wentz, UHR Illustration: Gabriel Wentz, UHR

Eurostudent är en europeisk enkätundersökning om den sociala och ekonomiska dimensionen av högskolestudier. Den senaste versionen – Eurostudent 8 – skickades ut i 27 länder i Europa. Några av frågorna handlar om studenternas ekonomi och syn på sina studier. UHR presenterar i en ny skrift hur situationen ser ut för studenterna i åldrarna 35–54 år jämfört med studenter yngre än 35 år.

Mindre pengar över för äldre studenter

När studenter på svenska lärosäten har fått självskatta sina inkomster och utgifter visar det sig att åldersgruppen 35–44 år har minst pengar över när utgifterna är betalda.

– Det finns ett stort intresse att studera även senare i livet, men det kan vara ekonomiskt utmanande, säger Carina Hellgren, enhetschef på UHR. Studenter mitt i livet har också mindre ekonomiska marginaler och därmed svårare att klara en oväntad utgift, jämfört med yngre studenter.

Många äldre varvar studierna med arbete

Undersökningen visar också att 60 procent av studenterna i åldrarna 35–54 år inte skulle ha råd att studera utan att samtidigt ha en arbetsinkomst. Samtidigt har de flesta som väljer att studera senare i livet oftast ett arbete som är nära relaterat till den utbildning de går, till skillnad från yngre studenter.

– Det här visar på vikten av att kunna kombinera högskolestudier och arbete, säger Madelen Charysczak, utredare på UHR. Det tyder också på att högre utbildning har en viktig roll i det livslånga lärandet och individers möjligheter att stärka sin ställning på arbetsmarknaden.

UHR-skriften ”Mitt i livet-studenters ekonomi och syn på studier – Resultat från Eurostudent 8” finns under Publikationer på uhr.se

Läs mer om Eurostudent

Kontakt

Utredare
Madelen Charysczak
010-470 05 25

Pressfunktionen
010-470 06 91
press@uhr.se