Hösten 2019 berättade gymnasieungdomar i årskurs tre om sina studieplaner i en SCB-enkät. Nu har fyra myndigheter följt deras studieval med hjälp av registerdata till och med vårterminen 2023.

Porträtt av ung kvinna som påbörjat högskolestudier. Foto: CSN Foto: CSN

Resultaten presenteras i en CSN-rapport där Universitets- och högskolerådet (UHR), Statistiska centralbyrån (SCB) och Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har medverkat.

Enkäten visade att 61 procent av ungdomarna planerade för högskolestudier och att 65 procent nu har läst vid ett universitet eller en högskola. Flertalet av dessa kom från högskoleförberedande program. Bland dem som inte hade planer på högskolestudier har sju procent ändrat sig och läst på högskolenivå.

Stort intresse för utlandsstudier

Totalt 40 procent av alla som planerade för högskolestudier kunde tänka sig att studera utomlands, men bara 24 procent förverkligade sina planer inom tre år.

– Det relativt stora bortfallet beror sannolikt på pandemin 2020–2022, säger Anders Ljungberg, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet (UHR). Rapporten visar ändå att det finns en stor potential för att få fler att studera utomlands.

Flera källor ger tips om studieval

De som läst högskoleförberedande program får oftast information om högskolestudier från släkt och vänner, medan studie- och yrkesvägledare i skolan är den vanligaste informationskällan för alla som gått yrkesprogrammen. Båda grupperna får mer sällan information från besök på öppna hus, universitet och högskolor eller utbildningsmässor.

Många som läst högskoleförberedande program och påbörjat högskolestudier har hämtat information om möjliga studieval på webben. Totalt 75 procent av dem fick information från webbplatsen Studera.nu.

– Oavsett kön har Studera.nu den högsta andelen ungdomar som fått information och varit registre-rade för högskolestudier till och med läsåret 2022/23, säger Torbjörn Lindquist, utredare vid UHR.

Den myndighetsgemensamma CSN-rapporten ”Vägen till högskolestudier – ungdomars perspektiv och val” finns under Publikationer på uhr.se

Den 10 oktober klockan 10.00 arrangerar Centrala studiestödsnämnden (CSN), UHR, SCB och UKÄ ett digitalt seminarium om rapporten ”Vägen till högskolestudier – ungdomars perspektiv och val” 

Kontakt

Utredare
Torbjörn Lindquist
010-470 04 05

Pressfunktionen
010-470 06 91
press@uhr.se