(Rapportserie 2020:7) Rapporten "Breddad rekrytering till Linnaeus-Palme och Minor Field Studies (MFS)" har tagits fram för att få en bild av de studenter som söker sig till programmen och av dem som inte gör det. Dessutom undersöktes hur lärosätena uppfattar hinder när det gäller breddad rekrytering till programmen.

UHR ska främja lärosätenas arbete med breddad rekrytering till högskolan. Det gäller också möjligheter till internationell mobilitet. Bland annat förvaltar och informerar UHR om utbytesprogrammet Linnaeus-Palme och stipendieprogrammet Minor Field Studies (MFS). Båda riktar sig till universitet och högskolor. De är biståndsfinansierade via Sida, och har fokus på låg- och medelinkomstländer.

Kunskap om deltagarnas bakgrund ‒ en förutsättning

Det är en ganska homogen grupp som söker utbyten eller stipendier genom Linnaeus-Palme och MFS; de flesta är kvinnor med svensk bakgrund från akademikerhem. Relativt sett är alltså män, personer från studieovana hem och personer med utländsk bakgrund underrepresenterade. Sökande med funktionsvariationer är också underrepresenterade. Undersökningar pekar på att det finns en snedrekrytering även till andra internationella mobilitetsprogram och att den kan se olika ut för de olika programmen. En fråga som därför bör ställas är om arbetet med breddad rekrytering borde handla om mobilitetsprogrammen som helhet och inte varje program för sig.

Mer information behövs

Kunskapen om programmen är begränsad, både hos studenter och hos institutioner och att det är konkurrens från andra internationella program. För att göra Linnaeus-Palme och MFS mer attraktiva är det viktigt att studenter informeras om att det är en bra merit på arbetsmarknaden att delta i programmen. Frågan om breddad rekrytering till Linnaeus-Palme och MFS är angelägen, och det finns behov av strategi och mål för arbete med breddad rekrytering inom ramen för programmen på lärosätena.

Ladda ner rapporten "Breddad rekrytering till Linnaeus-Palme och Minor Field Studies (MFS)" (pdf).