- Startsida ,
- Internationella möjligheter ,
- Plint - Plattform för internationalisering ,
- Aktuellt från Plint ,
- Myndighetsövergripande satsning för att attrahera och behålla internationell kompetens. ,
Myndighetsövergripande satsning för att attrahera och behålla internationell kompetens
5 mars 2024
Bristen på arbetskraft med efterfrågad kompetens är ett av de främsta tillväxthindren för företag i Sverige. Mot denna bakgrund har regeringen gett ett tiotal myndigheter i uppdrag att samordna arbete kopplat till att attrahera och behålla internationell kompetens. Arbetet inom myndighetssamverkan Plint – plattform för internationalisering – förväntas bli en viktig resurs för uppdraget.
Myndighetssamordning ska möta kompetensbehov inom den gröna och digitala omställningen
I dag saknas en tydlig samordning av myndigheternas olika processer och arbete för att attrahera och etablera utländsk arbetskraft – något som näringslivsföreträdare, myndigheter och regioner har lyft i flera sammanhang. Samtidigt står många företag inför utmaningar, bland annat på grund av den gröna och digitala omställningen, som kräver att kompetensen hos befintliga medarbetare stärks och att företagen får in ny kompetens i sina verksamheter.
Plint en viktig resurs för uppdraget
Regeringen har gett ett tiotal myndigheter i uppdrag att i samverkan identifiera och adressera problem kopplat till att attrahera, etablera och behålla högkvalificerad internationell kompetens och annan utländsk arbetskraft som är viktig för Sveriges konkurrenskraft. I detta arbete ska myndigheterna ta vara på synergier från pågående samverkansarbeten och dialoger. Plint, myndighetssamverkan för att främja internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation, pekas ut som en viktig resurs för satsningen. De myndigheter som ska delta i uppdraget från Plint är Svenska institutet, UHR och Vinnova.
Utländska forskare och studenter ska välja att etablera sig i Sverige
Målet med uppdraget är att de statliga insatserna på området ska bli bättre samordnade, mer förutsägbara och bättre möta företagens behov. Uppdraget syftar också till att säkerställa att den arbetskraft, forskare och studenter som kommer till Sverige, inklusive medföljande familjer, snabbt kommer in i samhället så att de väljer att etablera sig i landet.
Samordnas av Tillväxtverket
Samtliga myndigheter och aktörer som deltar i uppdraget är Arbetsförmedlingen, Business Sweden, Försäkringskassan, Migrationsverket, SCB, Skatteverket, Statens servicecenter, Svenska institutet, Tillväxtverket, UHR och Vinnova. Uppdraget kommer att hållas samman av Tillväxtverket. Under 2024 avsätts totalt 25 miljoner kronor för satsningen. För 2025 respektive 2026 beräknas 30 miljoner kronor avsättas per år.
Mer om uppdraget på Regeringens webbplats.