Onsdag 11 oktober

Pass 1 9:00 - 9:45

Pass 2  10:00 - 10:45

Pass 3 11:00 - 11:45

Pass 4 12:45 - 13:30

Pass 1 9:00 – 9:45 

  • Pass 1A: Generativ AI i högre utbildning: Utmaningar, möjligheter och framtidsutsikter
    Peter Parnes, Luleå tekniska universitet

    Föredraget ger en introduktion till generativ AI, hur det kan användas och hur det kommer att påverka allt vi gör inom högre utbildning, hur framtidens lärande kan se ut samt ger en inblick i hur generativ AI kommer att utvecklas i framtiden från dagens passiva system till autonoma system som kan hantera större uppgifter helt på egen hand. Hur ser högre utbildning ut om 10 år och behövs universitet när alla har en egen AI-lärare?

    Peter Parnes är professor inom Distribuerade datorsystem med fokus på lärande med modern teknik som AI och dataspelsteknik. 

    Presentation pass 1A: Generativ AI i högre utbildning - utmaningar, möjligheter och framtidsutsikter (pdf)

  • Pass 1B: Några aktuella avgöranden om antagning från ÖNH
    Marie Stern Wärn, UKÄ och ÖNH

    Vi tar upp några aktuella avgöranden som rör antagning till högskolan från Överklagandenämnden för högskolan.

    Marie Stern Wärn är verksjurist vid UKÄ och är dessutom huvudföredragande i Överklagandenämnden för högskolan.

    Presentation pass 1B: Aktuella avgärande om antagning från ÖNH (pdf)

    Vill du ta del av de avgöranden som Marie Stern Wärn tog upp under sitt pass på NUAK ska du kontakta emilie.jamot@hb.se

  • Pass 1C: Tips och trix i Ladok
    Klara Nordström och Jan Winkle, Malmö universitet

    Under detta pass ska vi göra ett försök att visa lite tips och trix i Ladok som kan vara intressant för användare ute i verksamheten att använda i sitt dagliga arbete.

    Jan Winkle är anställd på Malmö Universitet och har tjugo års erfarenhet av att arbeta med både gamla och nya Ladok inom olika områden. Jan har arbetat de senaste 6 åren inom Ladokkonsortiet som verksamhetsexpert.

    Klara Nordström är anställd på Malmö Universitet och har jobbat inom Ladokkonsortiet 4 år med bland annat utbildningsmaterial/sprintdemo/Ladok för studenter och resultathanteringen. Sedan ett år tillbaka jobbar Klara också med Användarstöd.

    Tips och trix i Ladok (Ladok play)

  • Pass 1D: Digitala tjänster för handläggare som arbetar med utländska utbildningar
    Sepehr Saeidibonab och Francisco Contreras, UHR

    Vi står inför nya utmaningar i den nuvarande digitala eran. Allt fler länder, myndigheter och institutioner utvecklar och använder sig av e-tjänster som digitala utbildningsdokument och utbildningsdatabaser. Detta förändrar våra arbetsprocesser och rutiner. Vad ska man tänka på när man får elektroniska signaturer? hur hantera e-dokumentation? Hur använder vi utbildningsdatabaser? Vi kommer att gå igenom strategier och rutiner som hjälper oss i vårt dagliga handläggningsarbete med utländska utbildningar.

    UHR har utvecklat den digitala tjänsten LinkLib, ett digitalt bibliotek med länkar från länder och internationella nätverk inom utbildningssektorn. Vi kommer att presentera hur tjänsten fungerar, olika typer av länkar som finns i tjänsten, hur Linklib kan underlätta handläggning och bedömning av utländska utbildningar. Vi kommer även att gå igenom rutinprocessen för befintliga och nya länkar.

    Sepehr Saeidibonab är utredare på avdelningen för bedömning av utländsk utbildning och projektledare för e-tjänsterna Linklib och Röda Kvarn.
    Francisco Contreras utredare på avdelningen för bedömning av utländsk utbildning och utvecklare av e-tjänsterna Linklib och Röda Kvarn.

    Presentation pass 1D: Digitala tjänster för handläggare som arbetar med utländska utbildningar (pdf)

Pass 2 10:00 – 10:45

  • Pass 2A: Morgondagens utbildningsadministration - Digitaliseringens möjligheter och utmaningar
    Roger Pettersson, Sveriges lantbruksuniversitet

    Hur kommer digitaliseringen att påverka hur utbildningsadministrativa uppgifter utförs vid våra lärosäten? Var i utbildningsprocessen kan vi dra mest nytta av den snabba teknikutvecklingen? Vilka är utmaningarna?
    Föredraget ger en kort inledning till digitalisering och AI men fokuserar framförallt på hur den nya tekniken kan stötta de olika delarna i utbildningsprocessen, från studentrekryteringen till att studenten tar examen och blir alumn. Vidare innehåller föredraget en presentation av SLU:s nya chatbot som använder sig av ChatGPT.

    Roger Pettersson är docent/avdelningschef för avdelningen för lärande och digitalisering, har arbetat med lärande och systemstöd till utbildningarna i drygt 25 år.

    Presentation pass 2A: Morgondagens utbildningsadministration - Digitaliseringens möjligheter och utmaningar (pdf, 3,6 MB)

  • Pass 2B: SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor
    Brita Lundh, SUHF

    Sveriges studenter läser ofta vid olika lärosäten och möter då olika förutsättningar för sina studier. Det är en del av utmaningen med högre studier men kan det finnas administrativa områden där olikheter bara är onödiga?
    Sveriges Universitets- och högskoleförbund samlar Sveriges lärosäten i sin organisation. Olika expert- och arbetsgrupper hanterar frågor som är aktuella i sektorn och försöker fånga områden där det råder samsyn. Expertgruppen för studieadministrativa frågor har under året jobbat bland annat med utmaningar kring EUI – europauniversitet, examensfrågor, samarbete med Migrationsverket och högskoleprovet och ger här är en inblick i det som hanterats under året och det som ligger på agendan framöver.

    Brita Lundh är verkställande ledamot i SUHFS studieadministrativa expertgrupp och är studieadministrativ chef vid Högskolan i Halmstad

    Presentation pass 2B: SUHF Expertgruppen för studieadministrativa frågor (pdf)

  • Pass 2C: Nedslag i utbildningsplaneringen
    Nicole Wickman med Susanne Stenius, Stockholms universitet och Magnus Blom och Carina Lönn från Jönköping University.

    Stockholms universitet berättar om hur de gick till väga genom projektet med att implementera Ladoks funktionalitet för utbildningsplanering och lämna den lokala utbildningsdatabasen bakom sig.
    Vilka faktorer bidrog till att projektet lyckades?
    Under passet kommer Stockholms universitet även berätta hur de involverat verksamheten och arbetat med att översätta verksamhetens rutiner till processer och inställningar i Ladok.  

    Nicole Wickman och Susanne Stenius är systemförvaltare för Ladok på Stockholms universitet och har båda tidigare mångårig erfarenhet av studieadministrativt arbete.

    Presentation pass 2C: Nedslag i utbildningsplaneringen (pdf)

  • Pass 2D: Nyheter inom digitala stöd för antagning (NyA med mera)
    Andreas Sandberg och ev. Lisa Grape, Amer Chuhan, Adam Beckman, Anders Lundholm, UHR 

    UHR har under 2023 genomfört en förändring i sin utvecklingsorganisation. VI berättar kortfattat om det och sedan fokuserar vi på den digitala utvecklingen med fokus på NyA-systemet. Vad som är på gång på kort sikt, hur planen framåt kommer att se ut.

    Andreas Sandberg är Program Manager digital utveckling inom Antagning och tillträde på UHR
    Lisa Grape, Amer Chuhan, Adam Beckman, Anders Lundholm är produktägare och/eller verksamhetsspecialist på UHR

Pass 3 11:00 – 11:45

  • Pass 3A: Antagningsstatistik på NyA Användarstöd
    Anders Lundholm, UHR

    UHR bygger under 2023 förbättrat stöd för att visa upp antagningsstatistik målgruppsanpassat för lärosätenas behov. När satsningen är klar finns fem så kallade rapporter på webbplatsen NyA Användarstöd. De olika rapporterna visar statistik på olika detaljnivå och ur olika aspekter, exempelvis könsfördelning, utbildningsnivå eller avgiftsstatus. Statistiken som visas är från sista anmälningsdag, urval 1 och urval 2.

    Rapporterna kompletterar den statistiktjänst som finns på uhr.se och kravställs med lärosätens behov i fokus.

    Under passet presenteras de olika rapportera. Vi tittar på vilka data vi har tillgängliga, demonstrerar de rapporter som är klara och tittar på skisser på hur vi tänker oss övriga.

    Anders Lundholm är produktionssamordnare, verksamhetsspecialist med lång erfarenhet av antagning och antagningsstatistik.

    Presentation pass 3A: Antagningsstatistik på NyA Användarstöd (pdf, 2,2 MB)

  • Pass 3B: Ärenden om examen och tillgodoräknande från ÖNH – några aktuella frågor
    Marie Stern Wärn, UKÄ och ÖNH


    Vi tar upp några aktuella avgöranden som rör examensbevis och tillgodoräknande från Överklagandenämnden för högskolan.

    Marie Stern Wärn är verksjurist vid UKÄ och är dessutom huvudföredragande i Överklagandenämnden för högskolan.

    Presentation pass 3B: Ärenden om examen och tillgodoräknande från ÖNH (pdf)

    Vill du ta del av de avgöranden som Marie Stern Wärn tog upp under sitt pass på NUAK ska du kontakta emilie.jamot@hb.se

  • Pass 3C: Ny studieavgiftshantering i Ladok – erfarenheter från införandet och om vägen framåt.
    Camilla Lilius, Ladokkonsortiet med Tor Fridell, Linköpings universitet

    I det här passet berättar Ladokkonsortiet tillsammans med en representant från LiU om erfarenheterna av införandet och om projektet att integrera mot ett ekonomisystem.
    Ladokkonsortiet levererade våren 2023 ett helt nytt och förbättrat stöd för studieavgiftshantering. Målet var att skapa ett administrativt stöd som drar nytta av all den information som finns i Ladok, lite förenklat att bli av med det Exceldokument som brukar cirkulera inom lärosätet. Utöver att spara arbetstid förväntades även minskad mängd fel och mer enhetlig hantering.
    Vid leveransen startade ett antal lärosäten med höstens Masteromgång och erfarenheterna har varit uteslutande positiva. Nu är produkten levererad, men viss utveckling pågår fortfarande och ett antal lärosäten planerar för en integration med ekonomisystemet.

    Camilla Lilius är verksamhetsexpert på Ladokkonsortiet och antagningshandläggare med erfarenhet av bl.a studieavgiftshantering.
    Tor Fridell är Ladokansvarig vid LiU samt lokal kontaktperson Ladok. Projektledare. EMREX-ambassadör och omvärldsbevakare i Ladokkonsortiet. Ordförande i EMREX User Group. Flertal roller i Ladokkonsortiet genom åren. Delprojektledare i EU-projektet DC4EU.

    Presentation pass 3C: Ny studieavgiftshantering i Ladok (pdf, 1 MB)

  • Pass 3D: Initiativ Europauniversiteten EUI – SUHF:s arbete med nationella rekommendationer
    Carolina Rytterkull, SUHF och Alma Joensen, UHR

    I denna programpunkt får du ta del av det senaste inom EUI-området I Sverige.

    Europauniversitet, EUI, är ett initiativ från EU som bland annat syftar till att främja fri rörlighet för högre utbildning inom EU. Nitton svenska lärosäten deltar idag i  EUI-allianser och fler kan vara på väg. Sveriges Universitets och högskoleförbund, SUHF, har ett uppdrag att förstärka arbetet med att identifiera gemensamma studieadministrativa frågor och formulera dessa i nationella rekommendationer och best practice för europauniversitetsallianserna.

    EUI-frågor rör såväl antagning, systemstöd som examen inom det studieadministrativa fältet. Målgruppen får med detta pass med sig kännedom om EUI som EU-projekt, och hur svenska lärosäten hanterar frågan om nationell samordning av studieadministrativa frågor inom EUI, samt en nulägesbild av de nationella rekommendationer som formulerats av SUHFs arbetsgrupp för EUI studieadministrativa frågor.

    Carolina Rytterkull är SA-chef för sektionen Student och utbildning, Lunds universitet och Alma Joensen är Koordinator SEUN och utredare på UHR med ansvar för regeringsuppdrag om förutsättningar för svenska lärosätens deltagande i Europauniversitet.

    Presentation pass 3D: Initiativ Europauniversiteten EUI, SUHF:s arbete med nationella rekommendationer (pdf, 1 MB)

Lunch 11:45– 12:45

Pass 4 12:45– 13:30

  • Pass 4A: Tillträdesutredningen – vad blev det av förslagen?
    Jörgen Tholin, Göteborgs universitet

    Tillträdesutredningen: Tillträde för nybörjare – ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20) presenterades 2017.
    Utredningen föreslog bland annat att grundläggande behörighet skulle baseras på kompetenser i stället för gymnasiekurser, att ett nationellt behörighetsprov skulle införas, att områdesbehörigheterna och meritpoängen skulle avskaffas, att förändringar för högskoleprovet skulle genomföras tex antal platser, åldersgräns och giltighetstid. Vad hände sedan? Vilka förslag tog politikerna till sig? Och vilka kastades i papperskorgen?

    Jörgen Tholin var regeringens särskilda utredare i Tillträdesutredningen. Tidigare universitetsdirektör numera forskare vid Göteborgs universitet.

    Presentation pass 4A: Tillträdesutredningen – vad blev det av förslagen ? (pdf)

  • Pass 4B: Cybersäkerhet – Det ökade behovet att vara cybersmart 
    Caroline Forssblad, Omegapoint

    Cybersäkerhet handlar inte bara om teknik. Vårt beteende och vår förståelse är en viktig del i försvaret mot cyberattacker, både i rollen som anställd men också som privatperson.

    Föreläsningen är en grundläggande utbildning i cybersäkerhet, med fokus på individen, och adresserar allt från hotbild och angreppsätt till hur du som individ kan förebygga och upptäcka cyberattacker.


    Caroline Forssblad, cybersäkerhetsexpert. Hon har 20 års erfarenhet inom säkerhetsområdet och har under dessa år varit mitt i utvecklingen vad gäller cyberhotbild och det ökade behovet av säkerhet i både teknik och samhälle, inklusive hur viktigt det är att vi individer blir mer cybersmarta. 

    Presentation pass 4B: Cybersäkerhet – Det ökade behovet att vara cybersmart (pdf, 2 MB)

     

  • Pass 4C: Öppet forum examen
    Elin Jonsson, Stockholms universitet och Tina Hillerborn, Högskolan Väst

    Här lyfter vi frågor gällande examen som vi diskuterar och samtalar om. Frågor och samtalsämnen kan skickas in i förväg men det går även bra att ta upp frågor på plats.

    Elin Jonsson och Tina Hillerborn är examenshandläggare som arbetar med examen och tillgodoräknande

Avslutande samtal 13:45 - 14:30 

Vi avslutar NUAK 2023 med en paneldiskussion där vi blickar mot framtiden.

I panelen: Susanne Wadsborn-Taube från UHR, Brita Lundh, SUHF och Högskolan i Halmstad, Magnus Mörck från Ladokkonsortiet och Christopher Sönnerbrandt, SUHF.

Vart är vi på väg inom högskolesektorn?

Högskolesektorn har under de senaste 75 åren genomgått stora förändringar genom medveten och omedveten politisk styrning. NUAK 2023 har gett en bakgrund till varför vi är där vi är i sektorn och under dagarna har vi fått olika nedslag i vad som händer och är på gång framåt. Vi avslutar konferensen med ett panelsamtal om vart sektorn är på väg framåt.