Totalt 61 994 personer är anmälda till höstens högskoleprov, som genomförs den 20 oktober på hundratalet orter i Sverige. Nära 50 000 beräknas skriva provet – bortfallet brukar vara runt tjugo procent vid höstproven.

Provskrivare utanför högskola på väg för att skriva högskoleprovet. Foto: Eva Dalin Foto: Eva Dalin

– Högskoleprovet är en möjlighet för dig som söker utbildningar där antalet sökande är fler än det finns utbildningsplatser för, säger enhetschef Kerstin Beckenius vid Universitets- och högskolerådet (UHR). Ett bra sätt att förbereda sig inför provet är att gratis ladda ner tidigare högskoleprov på Studera.nu och öva på dem. Tips under provdagen är att följa instruktionerna, läsa igenom uppgifterna och kontrollera att rätt ruta i svarshäftet är markerad.

Inför och under provdagen

  • Läs igenom din kallelse noggrant
  • Ta med giltig legitimation
  • Kom i god tid till provet
  • Följ personalens anvisningar under hela provdagen

Utöver detta får du inte ha din mobiltelefon påslagen under provet och inte heller ha på dig en smart klocka. För att motverka fusk med elektroniska hjälpmedel kan provdeltagare bli kontrollerade med metalldetektor vid in- och utpassering.

Efter provdagen

  • UHR publicerar provfrågorna på Studera.nu måndag 21 oktober.
  • Facit läggs ut på Studera.nu onsdag 23 oktober.
  • Provdeltagarna kan ta del av provresultaten 27 november. Samtidigt fattar UHR eventuella beslut om avstängning och eventuella polisanmälningar av provdeltagare.

Fakta om högskoleprovet

UHR genomför provet tillsammans med 21 universitet och högskolor på hundratalet orter i Sverige.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som har betydelse om det är fler sökande än platser till en utbildning. Till de flesta högskoleutbildningar råder ingen konkurrens och då antas alla sökande som uppfyller kraven på behörighet. Ett högskoleprovsresultat är giltigt i åtta år.

Mer information

Kontakt

Pressfunktionen
010-470 06 91
press@uhr.se