- Startsida ,
- Publikationer ,
- Publikationer från UHR ,
- Arbetet med EU-rekrytering och internationell utbytestjänstgöring utvärderat ,
Arbetet med EU-rekrytering och internationell utbytestjänstgöring utvärderat
24 september 2020
(Rapport 2020:6) UHR ansvarar sedan 2013 för att informera om och administrera utbytestjänstgöringsprogram, samt för att stärka rekryteringen till arbete och praktik inom EU:s institutioner via information och utbildning. För att få underlag att vidareutveckla verksamheterna har UHR gjort denna utvärdering.
Slutsatserna i "EU-rekrytering och internationell utbytestjänstgöring. En utvärdering av genomförande, struktur och resultat vid Universitets- och högskolerådet 2013–2018" baseras på dokumentationsanalys, intervjuer och enkätstudier till lärosäten, övriga statliga myndigheter, deltagare i aktiviteterna samt EU-karriärsambassadörer som stöttats av UHR.
Utmaning att nå ut
Utvärderingen visar att många av UHR:s aktiviteter och utbildningar med anledning av EU-rekrytering uppskattas. Deltagarna är i stor utsträckning nöjda, och de utbildningar som ges håller god kvalitet. Samtidigt finns utmaningar vad gäller att nå ut bredare och synliggöra verksamheterna. Utvärderingen pekar även på att områdena målgrupper, kommunikation och effektivitet kan utvecklas.
Strategin en bra startpunkt
Strategin som regeringen antog 2018 för att öka antalet svenskar som arbetar i EU:s förvaltning är en bra startpunkt och en viktig bas för det nödvändiga politiska engagemanget. Den positiva inställningen hos lärosäten, departement, domstolar och övriga myndigheter till att samarbeta är mycket viktig för att verksamheterna ska utvecklas och bidra till att nå regeringsstrategins mål.
Mer och bättre tillsammans
Verksamheterna har genom åren flyttats mellan olika myndigheter. Kontinuitet och långsiktighet behövs för att utvecklas och lyckas med uppdrag. Det visade sig att UHR ännu inte helt tydligt kopplas till arbete och praktik inom EU:s institutioner eller utbytestjänstgöring för tjänstepersoner – vare sig inom UHR eller externt. För att nå ut behöver UHR samarbeta både med uppdragsgivarna (Utbildningsdepartementet och Statsrådsberedningen) och andra aktörer och samarbetspartners.