- Startsida ,
- Publikationer ,
- Publikationer från UHR ,
Publikationer från UHR
Här hittar du UHR:s publikationer och informationsmaterial. Du kan filtrera på kategori för att hitta rätt publikation.
Analyser av antagningsstatistik görs efter sista ansökningsdag, första och andra urval: Analys av antagningsstatistik
Om utbildning i Europa: Eurydikenätverkets studier och rapporter
Ekonomiska och sociala villkor för studenter i Europa: Eurostudent
-
Två av tre gymnasiestudenter har fullföljt sina planer på högskolestudier efter tre år
25 september 2024Hösten 2019 berättade gymnasieungdomar i årskurs tre om sina studieplaner i en SCB-enkät. Efter fyra år har fyra myndigheter följt deras studieval med hjälp av registerdata till och med vårterminen 2023.
Antagning och studier, Breddad rekrytering och deltagande, Statistik, Förskola och skola, Högre utbildning -
Varför är sökande till yrkeslärarutbildning obehöriga?
26 juni 2024Nära två tredjedelar av de sökande till utbildning som leder till yrkeslärarexamen, yrkeslärarutbildning, är obehöriga. Det är en stor andel sett till andelen obehöriga sökande till högskolestudier generellt.
Antagning och studier, Breddad rekrytering och deltagande -
Ekonomiskt utmanande att studera mitt i livet
20 juni 2024Nästan en fjärdedel av studenterna i åldrarna 35–54 år upplever stora eller mycket stora ekonomiska svårigheter. En majoritet skulle inte ha råd att studera utan att samtidigt ha en arbetsinkomst. Det visar den senaste Eurostudentundersökningen, Eurostudent 8.
Breddad rekrytering och deltagande, Statistik -
En av tre studenter lever med psykisk ohälsa
27 maj 2024Nära en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten lider av psykisk ohälsa. Yngre kvinnor är de mest drabbade. Det visar den senaste Eurostudentundersökningen, Eurostudent 8.
Breddad rekrytering och deltagande, Statistik -
Grundläggande behörighetsprov kan bli en samhällseffektiv åtgärd
24 maj 2024UHR redovisar resultatet av försöksverksamheten 2022–2023 med ett prov för grundläggande behörighet. UHR bedömer att ett sådant prov kan bli en samhällseffektiv åtgärd om regeringen beslutar att införa det permanent, förutsatt att erfarenheterna från försöksverksamheten tas tillvara.
Antagning och studier, Breddad rekrytering och deltagande, Studier -
Kön, ålder och etnisk tillhörighet vanlig orsak till diskriminering
25 april 2024En femtedel av studenter vid svenska universitet och högskolor har upplevt diskriminering. Den vanligaste orsaken till att ha upplevt diskriminering är kön, följt av ålder och etnisk tillhörighet. Det visar den senaste Eurostudentundersökningen, Eurostudent 8.
Breddad rekrytering och deltagande, Statistik -
Viktigt att synliggöra nationella minoriteters perspektiv i högre studier
31 oktober 2023Sverige har fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. I rapporten Högskolestudier ur ett nationellt minoritetsperspektiv har UHR intervjuat ett antal studenter ur dessa mångfacetterade grupper om deras erfarenheter av högre utbildning. Rapporten visar att de har många gemensamma upplevelser och utmaningar.
Breddad rekrytering och deltagande -
Stöd från lärosätena efterfrågas av studenter med psykisk ohälsa
25 september 2022Studiesituationen för studenter med psykiska besvär behöver synliggöras, och det är viktigt att studenterna får tillräckligt stöd. En intervjustudie, gjord vid Karolinska Institutet, kan fördjupa kunskapen om hur studenterna upplever sin studiesituation och vilka former av stöd de har, respektive saknar.
Breddad rekrytering och deltagande, Rapportserie -
Vad gör ungdomar efter gymnasieskolan? – Uppföljning av en enkätundersökning om studieintresse och studiemedel
17 januari 2022”Vad gör ungdomar efter gymnasieskolan? – Uppföljning av en enkätundersökning om studieintresse och studiemedel” är en myndighetsgemensam rapport från Centrala studiestödsnämnden (CSN) och Universitets- och högskolerådet (UHR). Rapporten bygger på resultaten från en enkät som riktades till elever som gick sista året på gymnasiet hösten 2019.
Antagning och studier, Breddad rekrytering och deltagande, Statistik -
Inkludering och breddad rekrytering till internationell mobilitet behövs
29 oktober 2021Den globaliserade arbetsmarknaden gör det alltmer viktigt att studenter får internationella och interkulturella perspektiv under sin utbildning. Men Sverige når inte upp till EU:s mål för andelen studenter som bör genomföra internationell mobilitet. Det gäller särskilt för studenter med begränsade möjligheter.
Nyhet Internationella möjligheter, Breddad rekrytering och deltagande, Rapportserie -
Ny rapport belyser studenters psykiska hälsa
20 november 2020(Rapportserie 2020:10) Rapporten ”Studiesituationen för studenter med psykisk ohälsa”, med underrubriken ”Vilka ledtrådar ger Eurostudent VII om förändringar som kan behöva göras?”, kartlägger hur upplevelserna av högskolan skiljer sig åt mellan tre studentgrupper.
Antagning och studier, Breddad rekrytering och deltagande, Statistik, Rapportserie -
Högskolestudier – intresse, planer och finansiering
28 oktober 2020”Högskolestudier – intresse, planer och finansiering” är en myndighetsgemensam rapport mellan Centrala studiestödsnämnden (CSN), Universitets- och högskolerådet (UHR) och Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Rapporten undersöker gymnasieungdomars intresse för högskoleutbildning, kunskaper om studiemedel och deras studieplaner.
Antagning och studier, Breddad rekrytering och deltagande, Statistik -
Breddad rekrytering till Linnaeus-Palme och Minor Field Studies
12 oktober 2020(Rapportserie 2020:7) Rapporten "Breddad rekrytering till Linnaeus-Palme och Minor Field Studies (MFS)" har tagits fram för att få en bild av de studenter som söker sig till programmen och av dem som inte gör det. Dessutom undersöktes hur lärosätena uppfattar hinder när det gäller breddad rekrytering till programmen.
Internationella möjligheter, Breddad rekrytering och deltagande, Rapportserie -
Förebyggande arbete mot sexuella trakasserier i akademin – en internationell forskningsöversikt
18 februari 2020(Rapport 2019:3 och 2020:1) I forskningsöversikten beskrivs den internationella forskningen kring de vanligast återkommande delarna i ett förebyggande arbete mot sexuella trakasserier. Översikten finns både på svenska och engelska.
Breddad rekrytering och deltagande, Rapportserie -
Svenska studenter i Erasmus – Livsbanor och sociala strukturer
16 december 2019Varje år studerar 3 000 svenskar en eller två terminer på olika universitet i Europa genom Erasmusprogrammet. Ökad internationell mobilitet för studenter är högt prioriterat både i Sverige och inom EU. Studien "Svenska studenter i Erasmus – Livsbanor och sociala strukturer" visar bakgrunden till svenska studenters begränsade deltagande.
Internationella möjligheter, Breddad rekrytering och deltagande, Rapportserie -
Vägen till utlandsstudier
13 december 2019Studenters socioekonomiska bakgrund avgör om de väljer att studera utomlands. De som studerar utomlands har i högre grad föräldrar med höga inkomster och lång utbildningsbakgrund. Det visar rapporten "Vägen till utlandsstudier" från Centrala Studiestödsnämnden (CSN) och UHR.
Internationella möjligheter, Breddad rekrytering och deltagande, Rapportserie -
En högskola för alla
23 september 2019Goda exempel som ökar tillgängligheten och motverkar diskriminering av studenter med funktionsnedsättning vid universitet och högskolor.
Antagning och studier, Breddad rekrytering och deltagande -
Universitets och högskolors arbete mot sexuella trakasserier – en undersökning på regeringens uppdrag
17 september 2019Rapport 2019:2. UHR har på regeringens uppdrag undersökt universitets och högskolors arbete med att förebygga sexuella trakasserier. UHR har också undersökt lärosätenas arbete när de fått kännedom om misstänkta sexuella trakasserier.
Breddad rekrytering och deltagande, Rapportserie -
Delredovisning 2019 av samordningsuppdrag gällande validering av yrkeskunskaper
28 juni 2019UHR anser att samverkan och samsynen mellan de lärosäten som erbjuder yrkeslärarutbildning fortsätter att utvecklas positivt. Transparensen i valideringsarbetet har ökat.
Antagning och studier, Bedömning, Breddad rekrytering och deltagande -
Slutredovisning av regeringsuppdraget Bedömning av reell kompetens
4 april 2019Under tre år samordnade UHR en pilotverksamhet för att stödja lärosäten att skapa varaktiga strukturer och samarbeten kring bedömning av reell kompetens. Verksamheten avslutades 2018. Lärosätena har slutrapporterat sina resultat och UHR tagit fram en sammanfattande rapport.
Antagning och studier, Breddad rekrytering och deltagande -
Förberedande uppdrag inför utveckling av ett nationellt behörighetsprov och en försöksverksamhet
31 januari 2019I juli 2018 fick UHR i uppdrag att förbereda utvecklingen av ett nationellt behörighetsprov för grundläggande behörighet och genomförandet av en försöksverksamhet. UHR redovisade uppdraget till regeringen den 30 januari 2019.
Antagning och studier, Breddad rekrytering och deltagande -
Delredovisning 2018 av samordningsuppdrag gällande validering av yrkeskunskaper
4 juli 2018UHR anser att samverkan och samsynen mellan de lärosäten som erbjuder yrkeslärarutbildning är under positiv utveckling. Likvärdigheten och transparensen i och med validering av yrkeskunskaper har ökat avsevärt.
Antagning och studier, Bedömning, Breddad rekrytering och deltagande -
Högskoleutbildning i nationella minoriteters språk och kultur - vad har hänt?
17 april 2018RAPPORT 2018:6. Det saknas högskoleutbildningar i flera av de nationella minoritetsspråken, visar den nya rapporten "Högskoleutbildning i nationella minoriteters språk och kultur - vad har hänt?", från Universitets- och högskolerådet (UHR). Rapporten är en jämförelse mellan åren 2016 och 2017 samt en tillbakablick på läsåren 2008/09 till 2016/17.
Breddad rekrytering och deltagande, Rapportserie -
Vad kan den svenska högskolan göra för ungdomar från Sveriges nationella minoriteter?
17 april 2018RAPPORT 2018:4. Öppen antiziganism i grund- och gymnasieskolan har påverkat synen på utbildningssystemet negativt. Det har också lett till minskat intresse för högskolestudier men då i första hand på grund av rädsla för diskriminering på arbetsmarknaden. Så beskriver romska ungdomar sin syn på högre utbildning i en studie som Universitets- och högskolerådet (UHR) genomfört.
Breddad rekrytering och deltagande, Rapportserie -
Utbildning går i arv
11 april 2017RAPPORT 2017:3. "Utbildning går i arv" är en undersökning som UHR låtit göra av tusen svenskars inställning till högskoleutbildning. Undersökningen visar att den snedrekrytering som högskolan präglats av i decennier grundas i tidiga skolåren.
Antagning och studier, Breddad rekrytering och deltagande, Rapportserie