- Startsida ,
- Publikationer ,
- Publikationer från UHR ,
Publikationer från UHR
Här hittar du UHR:s publikationer och informationsmaterial. Du kan filtrera på kategori för att hitta rätt publikation.
Analyser av antagningsstatistik görs efter sista ansökningsdag, första och andra urval: Analys av antagningsstatistik
Om utbildning i Europa: Eurydikenätverkets studier och rapporter
Ekonomiska och sociala villkor för studenter i Europa: Eurostudent
-
Förslag på vägledande nationella riktlinjer för ansvarsfull internationalisering
2 april 2024Universitets- och högskolerådet, Vetenskapsrådet och Vinnova föreslår regeringen åtgärder för att främja arbetet med ansvarsfull internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation.
Internationella möjligheter, Rapportserie -
Samhällsvinst när personer med utländsk utbildning får jobb
14 november 2023I ett flerårigt projekt har UHR undersökt hur utlåtanden bidrar till integrationen på den svenska arbetsmarknaden. Studien visar att utlåtanden är en fördel både vid etablering på arbetsmarknaden och för att personer med utländsk utbildning ska vara kvalifikationsmatchade.
Bedömning, Rapportserie -
Fortsatta studier och karriärväxling till bristyrken följer ofta utlåtande om utländsk utbildning
6 november 2023De flesta som ansöker om att få sin utländska utbildning bedömd gör det för att planera sin framtid, fortsätta studera och söka arbete i Sverige. Många byter utbildningsområde i sina fortsatta studier för att öka sina jobbchanser, ofta till utbildningar inom bristyrken.
Bedömning, Rapportserie -
Utlåtande om utländsk utbildning är en nyckel till integration
7 juni 2023Det har betydelse för arbetsgivare att ta del av utlåtanden över utländsk utbildning. Det påverkar rekryteringsprocessen positivt och kan bidra till att förbättra invandrade personers möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden.
Bedömning, Rapportserie -
Antagning till högre utbildning vårterminen 2023 – analys av antagningsomgångar och trender i antagningsstatistiken
23 februari 2023UHR 2023:1. Nedgången i efterfrågan på högskoleutbildning efter pandemin har fortsatt inför våren 2023. Vid sista anmälningsdag den 17 oktober 2022 till högskoleutbildning vårterminen 2023 hade nära 231 000 personer sökt en eller flera utbildningar. Det var 5 procent färre än vt 2022.
Antagning och studier, Statistik, Rapportserie -
Erasmus+ stärker skolors utveckling
7 december 2022Rapporten Partnerskap, delaktighet och skolutveckling handlar om Erasmus+ strategiska partnerskap med svenskt deltagande, som partner eller huvudsökande, och fokus på grundläggande färdigheter. Syftet är att fördjupa kunskapen om att genomföra och förankra partnerskap. Dessutom undersöks långsiktiga effekter av partnerskapen för de skolor och personer som deltar.
Internationella möjligheter, Statistik, Rapportserie -
Stöd från lärosätena efterfrågas av studenter med psykisk ohälsa
25 september 2022Studiesituationen för studenter med psykiska besvär behöver synliggöras, och det är viktigt att studenterna får tillräckligt stöd. En intervjustudie, gjord vid Karolinska Institutet, kan fördjupa kunskapen om hur studenterna upplever sin studiesituation och vilka former av stöd de har, respektive saknar.
Breddad rekrytering och deltagande, Rapportserie -
Mer krävs för att nå kunskapsmålen i matematik och naturvetenskap
4 juli 2022EU:s mål är att andelen europeiska 15-åringar med bristande färdigheter i läsning, matematik och naturvetenskap senast 2030 ska vara lägre än 15 procent. I den här Eurydikerapporten undersöks vad utbildningsmyndigheter i Europa gör för att stärka elevernas motivation, höja prestationen och hjälpa dem som halkar efter.
Internationella möjligheter, Rapportserie -
Bedömning av utländsk utbildning ‒ en pusselbit i integrationen
28 juni 2022(Rapport 2022:6) Arbetsmarknadsetablering och kvalifikationsmatchning är centrala frågor för Sverige. Därför har UHR undersökt hur bedömning av invandrade personers utländska utbildning bidrar till deras möjligheter till integrationen på arbetsmarknaden.
Bedömning, Rapportserie -
Utbytes- och stipendieprogram bra för institutionell kapacitetsutveckling och internationalisering
8 april 2022(Rapport 2022:5) I den här studien visar UHR hur det bidrar till det globala genomförandet av Agenda 2030 att delta i utbytes- och stipendieprogrammen Linnaeus-Palme (LP), Minor Field Studies (MFS) och Praktikantprogrammet samt hur verksamheten på svenska lärosäten och organisationer utvecklas av att de deltar. Detta är en delstudie som ingår i en uppföljning av verksamheten åren 2021‒2023.
Internationella möjligheter, Rapportserie -
Mer krävs för jämlik och inkluderande högre utbildning i Europa
1 april 2022I rapporten ”Towards equity and inclusion in higher education in Europe” utvärderas hur väl EHEA-länderna har anpassat sina nationella system till gemensamma principer och riktlinjer. Rapporten analyserar statusen för bland annat hur långt arbetet med att göra högskolesystem mer jämlika och inkluderade har kommit, om förutsättningarna som behövs finns och vad som återstår att göra.
Internationella möjligheter, Rapportserie -
Studie om hur bedömning av utländsk utbildning bidrar till integrationen
23 mars 2022(Rapport 2022:1) UHR undersöker i ett flerårigt projekt etableringen på arbetsmarknaden för invandrade personer som har fått en formellt erkänd utländsk gymnasieutbildning, eftergymnasial yrkesutbildning eller akademisk utbildning bedömd. Utredningen består av flera delstudier. Denna kunskapsöversikt är första delen som publiceras.
Bedömning, Rapportserie -
Efter brexit ‒ samarbeten och vägval för utbyten
14 mars 2022(Rapport 2022:3) I mars 2021 fick UHR i uppdrag av regeringen att redogöra för vilka konsekvenser för svenska utbildningssamarbeten som brexit och Storbritanniens utträde ur Erasmus+ har. Den här rapporten är en uppföljning av en delrapport som UHR lämnade till regeringen i september 2021.
Internationella möjligheter, Rapportserie -
LP-partnerskap ger ökad internationalisering
19 november 2021RAPPORT 2021:10 och 2022:4 (engelsk version)UHR administrerar och utvecklar utbytesprogrammet Linnaeus-Palme partnerskap (LP). Programmet finansieras från biståndsramen via Sida. UHR följer kontinuerligt upp den verksamhet som bedrivs inom ramen för programmet.
Nyhet Internationella möjligheter, Rapportserie -
Inkludering och breddad rekrytering till internationell mobilitet behövs
29 oktober 2021Den globaliserade arbetsmarknaden gör det alltmer viktigt att studenter får internationella och interkulturella perspektiv under sin utbildning. Men Sverige når inte upp till EU:s mål för andelen studenter som bör genomföra internationell mobilitet. Det gäller särskilt för studenter med begränsade möjligheter.
Nyhet Internationella möjligheter, Breddad rekrytering och deltagande, Rapportserie -
En plattform för internationalisering – vidareutveckling av Internationaliseringsutredningens förslag
15 oktober 2021På uppdrag av regeringen har Universitets- och högskolerådet (UHR), Vetenskapsrådet och Vinnova vidareutvecklat förslaget om en plattform för internationalisering.
Rapportserie -
Storbritanniens utträde ur EU och Erasmus+ – konsekvenser för mobilitet och utbildningssamarbete ur ett svenskt perspektiv
14 september 2021I rapporten ges en översikt av de utbildningssamarbeten som pågår mellan Sverige och Storbritannien och en inledande konsekvensanalys av hur dessa samarbeten påverkas av brexit och Storbritanniens utträde ur Erasmus+.
Internationella möjligheter, Rapportserie -
Det goda exemplets makt – en analys av hur mobilitetsprojekt inom Erasmus+ kan vara ett verktyg för skolutveckling
2 september 2021I rapporten undersöks hur skolpersonals erfarenhetsutbyten med europeiska kollegor kan stärka kompetensutveckling och bidra till skolutveckling. Resultaten visar bland annat att lärare och skolledare är positiva till att delta i europeiska projekt och att deras deltagande har varit kopplat till skolans behov.
Internationella möjligheter, Rapportserie -
Linnaeus-Palme och lärarutbildningarna. Framgångsfaktorer, hinder och effekter
10 juni 2021(Rapportserie 2021:5) I rapporten ”Linnaeus-Palme och lärarutbildningarna” har UHR identifierat och kartlagt framgångsfaktorer, hinder och utmaningar för lärarutbildningarnas medverkan i utbytesprogrammet Linnaeus-Palme. Syftet är att främja ett ökat deltagande.
Internationella möjligheter, Antagning och studier, Rapportserie -
Recognition of Prior Learning in Practice
20 april 2021(Rapportserie 2021:4) Tydliga lärandemål för utbildningarna och ett engagemang för validering inom hela lärosätet. Det är viktiga komponenter för högskolornas arbete med validering, enligt slutrapporten från UHR:s EU-projekt ”Recognition of Prior Learning in Practice. Putting policies to work – experiences from two years of peer learning”.
Internationella möjligheter, Antagning och studier, Bedömning, Rapportserie -
Högskoleprovets intäkter och kostnader 2020
30 mars 2021(Rapportserie 2021:2) Intäkterna för högskoleprovet uppgick till drygt 47 miljoner kronor medan kostnaderna landade på nära 72 miljoner kronor. Det framgår av rapporten "Högskoleprovets intäkter och kostnader 2020, samt en analys av de skrivandes användande av provresultaten".
Högskoleprovet, Rapportserie -
Rekordmånga ansökte och antogs till högskolan VT 2021
25 februari 2021(Rapport 2021:1) Nästan 258 000 personer hade sökt till vårens utbildningar på universitet och högskolor vid sista anmälningsdag. Det var en ökning med tolv procent och den högsta siffran hittills för en vårtermin. Drygt 206 000 personer antogs, vilket även det är en ökning – med tio procent jämfört med året innan. Det visar UHR:s fördjupade analys av vårterminens antagningsstatistik.
Antagning och studier, Statistik, Rapportserie -
Ny rapport belyser studenters psykiska hälsa
20 november 2020(Rapportserie 2020:10) Rapporten ”Studiesituationen för studenter med psykisk ohälsa”, med underrubriken ”Vilka ledtrådar ger Eurostudent VII om förändringar som kan behöva göras?”, kartlägger hur upplevelserna av högskolan skiljer sig åt mellan tre studentgrupper.
Antagning och studier, Breddad rekrytering och deltagande, Statistik, Rapportserie -
Antagning till högre utbildning höstterminen 2020 - analys av antagningsomgångar och trender i antagningsstatistiken
14 oktober 2020(Rapport 2020:9) Coronapandemin har försämrat arbetsmarknaden och ökat antalet sökande till högskolan till toppnoteringen 407 300 hösten 2020 (+13 procent). Det var fler kurser och program vid första urvalet hösten 2020 jämfört med hösten 2019. Fram till det andra urvalet hade cirka 470 000 personer anmält sig, inklusive sent anmälda (+15 procent).
Antagning och studier, Statistik, Högskoleprovet, Rapportserie -
Breddad rekrytering till Linnaeus-Palme och Minor Field Studies
12 oktober 2020(Rapportserie 2020:7) Rapporten "Breddad rekrytering till Linnaeus-Palme och Minor Field Studies (MFS)" har tagits fram för att få en bild av de studenter som söker sig till programmen och av dem som inte gör det. Dessutom undersöktes hur lärosätena uppfattar hinder när det gäller breddad rekrytering till programmen.
Internationella möjligheter, Breddad rekrytering och deltagande, Rapportserie