Bättre förutsättningar för utsänd statlig personal (DS 2024:9)
UHR välkomnar utredningens uppdrag samt förslag, som på ett övergripande plan syftar till att stärka förutsättningar för utsänd statlig personal.
Koppling till Universitets- och högskolerådets verksamhet
Förslagen i DS 2024:9 berör två av UHR:s uppdrag enligt instruktion.
- Myndighetens ansvar för en plattform för internationalisering som ska samordna ”insatser som påverkar internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation”. (SFS 2012:811, § 16.b).
- Myndighetens ansvar att administrera och informera om internationell utbytestjänstgöring för anställda i staten (SFS 2012:811, § 10, 12).
UHR har i dagsläget inte utsänd personal.
UHR:s bedömning
UHR välkomnar utredningens uppdrag samt förslag, som på ett övergripande plan syftar till att stärka förutsättningar för utsänd statlig personal. UHR vill understryka utredningens notering (sidan 67) att ”sett till antalet utsända ligger universitetens sammanlagda utsändning näst efter Regeringskansliet, med ungefär en sjundedel av all utsänd statlig personal.”
Utredningen konstaterar (sidan 76) att ”utsändningarna är viktiga för universiteten eftersom lyckade internationella samarbeten höjer universitetens anseenden”. UHR vill lägga till att internationella samarbeten och utbyten är avgörande för Sverige som kunskapsnation och fortsatt god kvalitet i högre utbildning och forskning. Bland de cirka 33 000 årsarbetskrafter som arbetar direkt med undervisning eller forskning på lärosäten är hela 37 procent födda utomlands (UKÄ, 2024). Att anställda på svenska lärosäten, även om de inte är medborgare eller folkbokförda i Sverige, har rimliga förutsättningar att tjänstgöra utomlands under säkra förhållanden är av stor vikt för svenska lärosäten.
Inom ramen för uppdraget med plattform för internationalisering har UHR noterat eller tagit emot frågor kopplade till villkor för URA-avtalen och särskilt med koppling till försäkringstagares folkbokföring och medborgarskap. I förekommande fall har frågor förts vidare till Arbetsgivarverket.
UHR bedömer att det bland remissinstanserna redan finns aktörer (framförallt lärosäten samt Sveriges representation i Bryssel) som i större utsträckning är direkt berörda av förslagen i DS 2024:9 och därmed kan svara mera utförligt i relation till utredningens förslag i sak.
Beslut
Beslut i detta ärende har fattats av generaldirektör Eino Örnfeldt efter föredragning av utredare Magnus Hallbåter i närvaro av enhetschef Sara Rågwall.