Enklare att överblicka riktade statsbidrag: Statskontorets förslag till en samlad informationsportal 2024:9

Universitet- och högskolerådet (UHR) ställer sig positiv till Statskontorets förslag gällande skapandet av en informationsportal för riktade statsbidrag. UHR har lämnat kommentarer på vissa delar av rapporten.

Sammanfattning

  • Det bör vara tydligt att informationen på bidragsgivande myndighetens webbplats har företräde framför informationen på informationsportalen i de fall informationen skiljer sig mellan de två.
  • Effekten av den större exponeringen av program kan bli större mängd ansökningar vilket kan leda till ökade kostnader för respektive myndighet.
  • Det är viktigt att en närmare utredning görs gällande ett system för all hantering av bidrag innan ett sådant förslag övervägs. I arbetet med att utveckla en eventuell heltäckande bidragsportal skulle det vara kostnadseffektivt att beakta de befintliga systemlösningar som används idag av de bidragsansvariga myndigheterna.
  • Mängden information som krävs till portalen kommer ha stor påverkan på hur bidragsgivande myndigheter påverkas. UHR föredrar några få informationspunkter och mycket kortfattad information med möjligheten att läsa vidare. Informationen borde inte repetera den omfattande informationen som redan finns hos bidragsgivande myndigheter.
  • Samarbete mellan den portalansvariga myndigheten och de bidragsansvariga myndigheterna är kritiskt för utvecklingen av informationsportalen.

Avsnitt 2.1.4 Inga tekniska eller juridiska hinder för en samlad portal

UHR instämmer i att det inte finns några tekniska eller juridiska hinder mot att införa en enklare form av informationsportal. Det bör dock nämnas att det kan uppstå skillnader i informationen på portalen och den på de bidragsgivande myndigheternas webbplatser. Det bör klargöras att det i sådant fall i första hand är uppgifterna på den bidragsgivande myndighetens webbplats som har företräde.

Avsnitt 2.1.5 Relativt låga kostnader för att utveckla och införa en samlad portal

UHR ser skapandet av en enkel gemensam informationsportal som en positiv service mot kundgrupper nationellt.

En effekt som inte nämns specifikt i Statskontorets rapport är att antalet ansökningar kan komma att öka, vilket kan bli kostnadsdrivande för myndigheten.

UHR ansvarar för programmet Atlas med giltiga sökande från förskola till gymnasium och yrkes- och vuxenutbildning. Under 2024 inkom 106 ansökningar inom Atlas och UHR tilldelade alla tillgängliga medel till behöriga sökande.

Eftersom portalen kommer att bli en lättillgänglig källa för information om riktade statsbidrag är det möjligt att en betydligt större mängd skolor kommer att ansöka om bidrag genom Atlas. Det medför ökad hantering och handläggning av ansökningar.

Avsnitt 3.6 Förutsättningarna för att införa ett system för all hantering av bidrag behöver utredas

UHR instämmer med Statskontorets analys att det skulle vara mycket mer komplicerat och tidskrävande att utveckla en informationsportal med tillhörande e-tjänst och handläggningsyta för all hantering av samtliga riktade statsbidrag. UHR vill uttrycka vikten av att en grundlig utredning och analys görs.

UHR anser dock att om man ser till en tänkt ideal målbild, ett välfungerande gemensamt system för alla statsbidrag, så kan man se stora effektivitetsvinster med att de befintliga systemen avvecklas på respektive myndighet.

Om det i framtiden skulle beslutas att utveckla en heltäckande portal anser UHR att det är särskilt viktigt att det beslutet föregås av noggrann analys av behov, förutsättningar och befintliga system. Det finns system idag som används av myndigheter som har dessa funktioner och någon av dessa skulle kunna utgöra grund för den nya lösningen.

4.2 Informationen om bidragen bör vara kortfattad och ha en likartad struktur

UHR instämmer att informationen om bidragen bör vara strukturerad på likartat sätt. Detta kan uppnås med några få informationspunkter och mycket kortfattad information med möjligheten att läsa vidare på den bidragsgivande myndighetens webbplats.

Mängden information som krävs till portalen kommer ha stor påverkan på hur bidragsgivande myndigheter påverkas. Att till portalen överlämna en fåtal nyckelvärden och mycket kortfattat information om varje bidrag samt hålla denna uppdaterad har mycket liten påverkan jämfört med att stora delar av myndighetens bidragsinformation ska finnas tillgänglig på portalen.

Det antal informationspunkter som anges under detta avsnitt ger en bild av att efterlikna den fullständiga information som ges på Skolverkets och Socialstyrelsens webbplatser. Om detta är syftet kommer det innebära att bidragsgivande myndigheter i stor utsträckning behöver tillhandahålla samma information på två platser och ofta i två olika format och strukturer, alternativt att ändra informationen på sin egen webbplats för att följa informationsportalens struktur. Risken finns att det blir tungrott, kostsamt, komplicerat och komplext att hantera. Statsbidragen ser olika ut, har olika krav, olika ansöknings- och rapporteringscykler, och myndigheterna har olika system, webbplatsplattformar och övriga förutsättningar.

Atlasprogrammet med sina fyra programdelar presenteras som en del av en mängd internationella möjligheter UHR ansvarar för som man kan läsa om på Uhr.se. Om det skulle landa i att Skolverket och de övriga bidragsgivande myndigheter vill ha annan terminologi och/eller struktur kan det påverka hur Atlas presenteras på UHR.se.

Avsnitt 5.2 En portal kommer att kräva myndighetssamverkan

För att skapa en webbportal med information från flera myndigheter krävs ett nära samarbete mellan dem och den portalansvariga myndigheten. UHR vill nämna att de bidragsansvariga myndigheterna redan har fungerande informationssidor och tjänster för ansökning, handläggning och återrapportering av sina statsbidrag och program. Det är viktigt med tydliga roller och UHR vill poängtera att Statskontorets förslag lägger ansvaret för de flesta beslut kring portalen hos den portalansvariga myndigheten. Om portalen ska vara välfungerande är det viktigt att den ansvariga myndigheten baserar sina beslut om utformning och utveckling av portalen, informationskraven, lösningar för överföring av information med mera på förslag som kommer från samarbetet med de bidragsansvariga myndigheterna.

Beslut

Beslut om yttrandet har fattats av generaldirektör Eino Örnfeldt efter föredragning av utredare Marleen Whiteley i närvaro av chefsjurist Anna Hörnlund och avdelningschef Linda Norman Torvang.

Senast uppdaterad: 15 januari 2025