Förslag till EU-direktiv om stärkta villkor för praktikanter samt rekommendation om kvalitetsramverk för praktik
UHR avstår från att lämna synpunkter utifrån sin roll som arbetsgivare. UHR lämnar dock synpunkter utifrån sitt ansvar för program för internationellt samarbete och mobilitet.
Föreslagna riktlinjer om praktikens varaktighet beaktar inte målsättningarna och möjligheterna till längre
transnationell praktik som finns inom programmet Erasmus+
Elever och studerande inom yrkesutbildning och studenter inom högre utbildning har inom programmet Erasmus+ möjlighet att göra praktik i ett annat land. Inom yrkesutbildning förekommer bland annat så kallade långvariga mobiliteter som kan vara från 90–365 dagar. Insatserna inom Erasmus+ har bland annat som mål att göra mobilitet till en realistisk möjlighet för alla studerande inom såväl grundläggande som fortsatt yrkesutbildning, och öka den genomsnittliga mobilitetsperioden för yrkesstuderande för att
öka dess kvalitet och genomslag. Även inom högre utbildning kan studentmobilitet i praktiksyfte vara upp till 12 månader.
I förslaget till rekommendation anges att medlemsländer ska se till att praktiken har en rimlig varaktighet, i princip högst sex månader utom i fall där det är motiverat med en längre praktik, med hänsyn tagen till nationell praxis. Även i förslaget .äö till direktiv finns i skälen (punkt 29, sid 20) och i artikel 5
skrivningar om praktikens varaktighet. Bland annat anges i artikel 5 punkt 3 (a) att medlemsländerna ska definiera en tidsgräns som indikerar när en praktikperiod ska anses vara alltför lång. Medlemsländerna kan dock även ange när undantag från tidsgränsen bör vara möjligt.
Som exempel på undantag där en längre varaktighet är tänkbar anges bland annat praktik som är obligatorisk för att jobba inom ett visst yrke och om praktiken är en del av en formell utbildning där längden anges i till exempel programmål eller examenskrav. Det görs dock ingen hänvisning till möjligheterna till längre perioder av transnationell praktik inom Erasmus+.
UHR menar att det är viktigt att skrivningar i EU-direktiv, rekommendationer och beslut är konsekventa. UHR bedömer att skilda tillämpningar av det föreslagna direktivet i medlemsländerna riskerar att försvåra möjligheten till längre perioder av mobilitet och möjligheten att uppnå målsättningar i Erasmus+ beslutet om att främja enskilda personers och gruppers mobilitet i utbildningssyfte. För svenska elever och
studerande innebär praktik i ett annat land en möjlighet att utveckla både yrkesspecifika och generella kompetenser På så sätt bidrar vistelsen utomlands till bättre förutsättningar till etablering på arbetsmarknaden och i förlängningen till att stärka svensk kompetensförsörjning.
Det är viktigt att medlemsländerna säkerställer att arbetsgivare har tydlig information om regelverket kring praktik
UHR:s erfarenhet av implementeringen av Erasmus+ programmet visar att osäkerhet kring regelverk om
mottagande av praktikanter kan medföra att arbetsgivare ställer sig tveksamma till att emot praktikanter. Detta gäller i synnerhet små och medelstora företag som inte har samma resurser och möjlighet att analysera hur olika regelverk ska tillämpas. Det därför viktigt att medlemsländerna säkerställer att arbetsgivare har tydlig information om regelverk kring mottagande av praktikanter från andra länder.
En hänvisning till Europass i artikel 17 i förslaget till rekommendation om kvalitetsramverk om praktik bör
övervägas
Europass (Europaparlamentets och rådets beslut (EU) 2018/646) är en europeisk ram till stöd för tydlighet i och förståelse av kompetens och kvalifikationer som förvärvats i formella, icke-formella och informella sammanhang och genom praktisk erfarenhet, rörlighet och frivilligarbete. Den erbjuder bland annat digitala verktyg för beskrivning och dokumentation av förvärvade kompentenser under en praktikperiod. Genom att kompetenser och kvalifikationer beskrivs på samma sätt förenklar det för bland andra arbetsgivare att tolka intyg och arbetslivserfarenheter från andra EU-länder. UHR bedömer därför att en hänvisning till Europass i rekommendationens artikel 17 om erkännande av praktiken bör övervägas.
Beslut
Beslut i detta ärende har fattats av generaldirektör Eino Örnfeldt efter föredragning av HR-chef Monica Welmer i närvaro av utredare Cristina Pontis och enhetschef Heléne Säll Matsson.