Samråd om ny regional utvecklingsplan
Universitets- och högskolerådet (UHR) har beretts möjlighet att delta i samrådet för ny regional utvecklingsplan. UHR är en myndighet som verkar nationellt men väljer att delta i samrådet kring regionplanen då myndigheten har sitt säte i regionen och ett stort antal lärosäten har verksamhet i regionen.
UHR:s svar på frågeställningarna:
Styrkor och utmaningar
- Har ni synpunkter på de styrkor och långsiktiga utmaningar som beskrivs?
UHR anser att regionplanen väl fångar styrkor och långsiktiga utmaningar.
- Hanterar samrådsförslaget de utmaningar vi står inför, däribland klimatförändringar och det förändrade omvärldsläget och dess tänkbara konsekvenser? Vad kan utvecklas?
UHR har inga synpunkter.
Vision, mål och prioriteringar
- Visar vision och mål regionens vilja? Fångar prioriteringarna åtgärder som leder till att vi kan hantera de gemensamma utmaningarna och vidareutveckla regionens styrkor?
- Hur kan prioriteringarna utvecklas? Är någon prioritering viktigare än andra och varför? Bör någon prioritering utgå och varför?
- Vilka indikatorer mäter på bästa sätt målen?
UHR har inga synpunkter.
Rumslig utveckling och plankarta
- Saknar ni information eller förhållningssätt gällande den rumsliga utvecklingen?
- Hur ser ni på plankartans utformning och tillhörande förhållningssätt?
- Är utgångspunkterna för bebyggelsestrukturens avgränsning tydliga?
UHR har inga synpunkter på rumslig utveckling utöver att det är viktigt att det i anslutning till lärosäten i regionen för planeras för boende för såväl studenter som inresande utländska forskare för att regionen ska kunna fortsätta utvecklas på ett positivt sätt.
Gemensamt ansvar för den regionala utvecklingen och former för samverkan
- Hur ser er organisation på er roll kopplat till den regionala utvecklingen och hur kan er organisation bidra för att vi ska nå planens mål och stärka genomförandet?
- Vilka dialog- och samverkansformer bör vi använda eller utveckla för att kunna agera tillsammans för att nå planens mål och stärka genomförandet?
UHR är gärna delaktig i dialoger med regionen och berörda aktörer inom högre utbildning och forskning för att säkerställa regionens långsiktiga kompetensförsörjning och bidra till att stärka regionens internationella position inom såväl utbildning som forskning. Dialog och samverkan mellan region, lärosäten, andra berörda myndigheter och arbetsmarknadens parter kommer att vara fortsatt viktig för att underlätta rekrytering av internationella talanger och spetskompetenser samt stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknad.
Beslut
Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Linda Norman Torvang efter föredragning av senior rådgivare Mats Embertsén. Utredare Malin Jönsson har deltagit i bredningen av ärendet.