Skolverkets remisser avseende förslag till föreskrifter för SKOLFS 2011:145 och för SKOLFS 2011:148

UHR:s yttrande över Skolverkets remisser avseende förslag till föreskrifter om innehållet i en gymnasieexamen som utöver betyg i ämnen innehåller betyg på kurser samt förslag till föreskrifter om ändring i ett flertal av Skolverkets föreskrifter om betygsdokument.

För SKOLFS 2011:145 om utformningen av examensbevis efter nationella program i gymnasieskolan; (1) och för SKOLFS 2011:148 om utformningen av studiebevis efter nationella program i gymnasieskolan; (1).

Ikraftträdandet förefaller felaktigt. Det anges 1 februari 2024, men det är mer troligt att det är 1 februari 2025 som gäller.

Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:145) om utformningen av examensbevis efter nationella program i gymnasieskolan

En yrkesexamen kan idag ha en fullständig omfattning på 2500–2800 gymnasiepoäng. Om en elev från ett yrkesprogram har läst ett utökat program är det av yttersta vikt att det i dokumentet exakt framgår hur många poäng den fullständiga omfattningen har, och hur många poäng den utökade omfattningen har. Detta krävs för att UHR ska kunna kontrollera att omfattning stämmer överens med de U-markeringar som finns redovisade i examen. Om det inte framgår kan UHR inte kontrollera att omfattningen är korrekt redovisad. UHR anser därför att det i betygsdokumentet måste särredovisas hur många gymnasiepoäng som är utökade omfattning har, alternativ hur många gymnasiepoäng den fullständiga omfattningen har.

Sidan 5: UHR anser att det för SK och U ska anges att det är aktuell nivå som ska markeras. UHR vill alltså att det ska vara liknande skrivning för U och SK som det är för P. Vidare anser UHR att F-markering inte är nödvändig och kan tas bort.

Sidan 11: UHR anser att det för SK och U ska anges att det är aktuell nivå eller kurs som ska markeras. UHR vill alltså att det ska vara liknande skrivning för U och SK som det är för P. Vidare anser UHR att F-markering inte är nödvändig och kan tas bort. Även O-markering bör tas bort då det sannolikt inte kan finnas omvandlade Gy00-kurser i en gymnasieexamen från gymnasiet. Däremot bör omvandlade kurser finnas med i föreskrifterna för gymnasieexamen för vuxenutbildningen men det saknas.

Övrig kommentar

Vid antagning till högskolan kontrolleras hur stor poängomfattning som sökande har läst inom vuxenutbildningen respektive gymnasieskolan för att avgöra om urvalgruppsplacering ska ske i BI eller i BII. Idag summeras antalet v-markeringar på respektive kurs. UHR noterar att med ämnesbetyg kan det bli svårare att bedöma omfattningen inom vuxenutbildningen när en elev har gjort en prövning i ett ämne. När en elev vid vuxenutbildningen prövar i sista nivån i ett ämne ska endast den nivån som är prövad markeras med ett v. De underliggande nivåerna som också ingår i ämnesbetyget kommer då inte att få någon v-markering men kan ingå i en gymnasieexamen. Det innebär att den sökande inte kan tillgodoräkna sig de underliggande nivåerna och det kan i vissa fall vara avgörande för om sökande blir urvalgruppsplacerad i BI eller BII.

Beslut

Beslut i detta ärende har fattats av avdelningschef Susanne Wadsborn Taube efter föredragning av senior rådgivare Eva Minten.

Senast uppdaterad: 15 januari 2025