Yttrande om Lättlästutredningens betänkande,

Lättläst (SOU 2013:58)

Universitets- och högskolerådet har beretts tillfälle att lämna synpunkter på Lättlästutredningens betänkande, Lättläst.

Eftersom betänkandet bara till viss del berör Universitets- och högskolerådets verksamhet, ges här bara några korta synpunkter på de förslag som lyfts.

Universitets- och högskolerådet förhåller sig positivt till förslagen och välkomnar särskilt en tydligare definition av termen ”lättläst”. Vad som kännetecknar en lättläst text och hur en sådan ska utformas för att uppfattas som begriplig och ändå informativ, behöver spridas till de instanser som har till uppdrag att ta fram samhällsinformation för olika målgrupper.

Idag berörs myndigheternas språkbruk av förvaltningslagens skrivning om en strävan att uttrycka sig lättbegripligt i kontakter med den enskilde medborgaren. Sedan hösten 2005 finns också det uttalade språkpolitiska målet att den offentliga svenskan ska vara ”vårdad, enkel och begriplig”. De tidigare myndigheter vars verksamhet flyttats över till Universitets- och högskolerådet har i större eller mindre omfattning producerat mottagaranpassade texter med utgångspunkt i klarspråk.

Universitets- och högskolerådet kan konstatera att flera av myndighetens målgrupper skulle vara betjänta av att kunna ta del av information på lättläst svenska och då särskilt ”personer som nyligen invandrat till Sverige och som inte kan svenska på grundläggande nivå” och de ”med andra funktionsnedsättningar som påverkar läsförmågan”. Även gruppen ”med enklare former av läs- och skrivsvårigheter” behöver exempelvis kunna ta del av informationen kring anmälan och antagning till högre utbildning.

UHR konstaterar vidare att det föreslagna tillsynsuppdraget via Handisam i sig kan utgöra en motiverande kraft för att i större grad kunna omsätta språklagen i lättlästa myndighetstexter.

Läs hela yttrandet via länken nedan.

 

Senast uppdaterad: 13 november 2024