Utbildningar i de nationella minoritetsspråken och -kulturerna 2024

UHR tar varje år fram statistik för utbildningar med koppling till Sveriges nationella minoriteter och/eller nationella minoritetsspråk på universitet och högskolor i Sverige. Här sammanfattas utbildningsutbudet och antagningsstatistiken för åren 2024.

Utbildningsutbud, ansökningar och antagna

Den allra största delen av utbildningarna var fristående kurser. Majoriteten av utbildningarna, 84 procent, gavs på grundnivå. På avancerad nivå fanns utbildningar kopplade till de judiska, samiska och sverigefinska minoriteterna, samt utbildningar om de nationella minoriteterna generellt. En kurs på avancerad nivå behandlade finskugrisk fonetik och fonologi med inriktning mot finska, meänkieli och samiska. Utbildningar i finska/finsk kultur, jiddisch/judaistik samt samiska/samisk kultur stod för merparten av utbudet. 39 procent av alla utbildningar utgörs av kurser i finska eller finsk kultur, knappt 26 procent utgörs av utbildningar i jiddisch eller judiska kultur och knappt 20 procent utgörs av utbildningar i samiska eller samisk kultur. Kurser i romani chib eller romsk kultur utgör fem procent av utbudet och utbildningar i meänkieli utgör tre procent av utbudet. Resterade utbildningar handlar om nationella minoriteter generellt.


I sammanställningen har utbildningarna grupperats efter vilken nationell minoritet eller vilket nationellt minoritetsspråk de har koppling till:

Finska och finsk kultur

Majoriteten av utbildningarna är på grundnivå. En tredjedel av utbildningarna är på avancerad nivå. Det finns två program, ett kandidatprogram och ett mastersprogram. De flesta utbildningar, ungefär hälften, är utbildningar på 15 hp.
Det är fler kvinnor än män som är antagna på utbildningarna, ca två tredjedelar är kvinnor. Ungefär lika många antagna är i åldern 19–34 år som 35 år och äldre

Jiddisch och judaistik

Alla utbildningar är fristående kurser, majoriteten på grundnivå. De flesta utbildningar är på 7,5 hp.
Antalet ansökningar har minskat något jämfört med 2023, även om antal utbildningar har ökat något (ytterligare två utbildningar). Könsfördelningen för de antagna är jämn, 58,5 procent kvinnor och 41,5 procent män . De flesta som är antagna är över 35 år. Ungefär 42 procent av de antagna var mellan 19–34 år.

Meänkieli

Det fanns fem utbildningar i Meänkieli. Alla är på grundnivå. Tre av dem var på 15 hp och två på 7,5 hp. En kurs under de övergripande utbildningarna om nationella minoriteter behandlar bland annat meänkieli .
Antalet antagna har mer än halverats sedan 2023. Detta beror på att två kurser har ställts in. Majoriteten av de antagna var kvinnor, 80 procent. Endast 16 procent av de antagna var under 35 år.
Det finns inga kurser om tornedalsk kultur.

Romani chib och romsk kultur

Alla utbildningar i romani chib eller romsk kultur är på grundnivå och omfattar 7,5 hp.
Könsfördelningen bland de antagna är ojämn. 72 procent är kvinnor. Det är ungefär lika många sökande i åldrarna mellan 19–34 som 35 år och äldre.

Samiska och samisk kultur

De flesta utbildningar i samiska och samisk kultur är på grundnivå. Majoriteten av kurserna är på 7,5 eller 15 hp.
Majoriteten antagna är kvinnor. Det är ungefär lika många antagna i åldern 19–34 som i åldrarna 35 år och äldre.

Övergripande om nationella minoriteter

Vissa av utbildningarna behandlar tre av minoriteterna, som Finskugrisk fonetik och fonologi med inriktning mot finska, meänkieli och samiska, 7,5 hp eller Antiziganism i jämförelse med afrofobi, antisemitism, islamofobi och antisamisk rasism som fanns både som 7,5 hp och 15 hp. Andra behandlar alla fem. Alla utom en av de nio utbildningarna är på grundnivå och de flesta är på 7,5 hp.
Antalet ansökningar minskade i år jämfört med föregående år. Det kan delvis förklaras av att antalet kurser var färre, även om de totalt sett omfattade fler högskolepoäng. 72 procent av de antagna var kvinnor och det var ungefär lika många antagna i gruppen 19–34 år som 35 år och äldre.

Om statistiken

Statistiken baseras på data som finns i UHR:s statistikdatabas ASTA och som förts över från antagningssystemet. Utbildningar har inte viktats efter omfattning, utan har räknats som en utbildning oavsett om det är ett program eller en kortare kurs. I tabellerna anges det emellertid hur många av utbildningarna som är program, 7,5 hp, 15 hp samt 30 hp.


Antal utbildningar är antal utbildningar med sökande. Utbildningar som inkluderar tre eller fler minoriteter har räknats med i statistiken gällande de nationella minoriteterna generellt, exempelvis Antiziganism i jämförelse med afrofobi, antisemitism, islamofobi och antisamisk rasism, 7,5 hp och Finskugrisk fonetik och fonologi med inriktning mot finska, meänkieli och samiska, 7,5 hp.


Antal anmälningar inkluderar alla anmälningar som kommit in före sista anmälningsdag. Antagna är antalet antagna vid urval 2.


Sökordet ”samer” är i år ändrat till ”same” för bredare sökträff. I det tidigare materialet (2018–2023) var sökordet ”samer”, då uteslöts utbildningen ”Same- och urfolkshälsa” på Umeå universitet HT2022 och VT2023. Dessa finns nu med.


Sökorden ”minoriteter” och ”minoritetsspråk” är ändrade till endast ”minoritet”. I det tidigare materialet uteslöts utbildningen ”Majoritet och minoritet” på Luleå tekniska universitet VT2020-VT2023. Dessa är nu med. Det var emellertid bara antagna personer på kursen vårterminen 2023.


Lunds universitet har lagt upp ett antal utbildningar i antagningssystemet efter sista anmälningsdag. Det innebär att de inte finns med under ansökningar eftersom de inte existerade vid ansökningsdatum. Behöriga och antagna redovisas dock (urval 2).

Sökord som har använts

Judar: "judisk", "jiddis", "judaistik"
Romer: "romsk", "romer", "romani"
Samer: "samisk, "same"
Sverigefinnar: "finsk", "finland"
Tornedalingar: "meänkieli", "tornedal"
Övrigt: "minoritet", "minoritetsspråk"

Ladda ner utbildningsstatistik

Högskoleutbildningar i de nationella minoritetsspråken och -kulturerna 2024 (pdf)

Tidigare statistik

Tidigare rapporter kan ha använt andra avgränsningar av utbildningsutbudet, vilket gör att jämförelser över tid blir ungefärliga.

Högskoleutbildning i nationella minoriteters språk och kultur läsåren 2019/23 (pdf)

Statistik för vårterminen 2020 finns i rapporten Antagning till högre utbildning vårterminen 2020.

Högskoleutbildning i nationella minoriteters språk och kultur - vad har hänt? Rapporten ger en återblick på läsåren 2008/09 till 2016/17.

Kontakt

Kontaktperson: Jenny Lindström, e-post: fornamn.efternamn@uhr.se, Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor, UHR.

Senast uppdaterad: 17 januari 2025