London november 2024
19 november 2024
Storbritannien satsar på forskning och utveckling i 2024 års höstbudget. Läs om de satsningarna samt om andra samarbeten mellan Storbritannien och Sverige i denna rapport från Marika Amartey, Sveriges innovations- och forskningsråd i London.
Sedan Office of Science and Innovation (OSI) Londons senaste Plint-rapportering har Storbritannien genomgått ett regeringsskifte. I juli månad vann Labour parlamentsvalet med mycket god marginal. Keir Starmer blev landets premiärminister. Det konservativa partiet gjorde sitt sämsta resultat någonsin.
Nya ministrar
Peter Kyle som tidigare varit skuggminister för forsknings- och innovationsfrågor utsågs till Secretary of State för samma områden. Lord Patrick Vallance blev Minister of State for Science, Research and Innovation. Vallance är väl ansedd i den brittiska regeringen och var mycket tongivande som rådgivare (Government Chief Scientific Adviser) under pandemin då den brittiska ekonomin drabbades hårt av nedstängning. Vallance förväntades driva en förutsägbar FoI-politik och inga större reformer för forskning, innovation och högre utbildning var att vänta.
En betydande satsning på forskning- och utveckling
Höstbudgeten (2024) bekräftade däremot en betydande investering i forskning och utveckling med målet att stärka landets konkurrenskraft globalt, främja innovation och stimulera ekonomisk tillväxt. Genom en ökning med 20,4 miljarder pund jämfört med föregående år, är denna satsning den största statliga forsknings- och utvecklingsinvesteringen i Storbritanniens historia.
Övrigt som Sveriges innovations- och forskningråd bevakar
OSI London bevakar de av Labour framtagna lagförslagen om Digital Information and Smart Data Bill, Skills England Bill, Cyber Security and Resilience Bill, samt regulatoriska åtgärder på AI-området.
På klimat- och energiområdet har det statligt ägda energibolaget Great British Energy etablerats för att effektivisera tillhandahållandet av grön energi samt driva offentliga och privata investeringar i grön teknologi. Huvudkontoret kommer att ligga i Aberdeen. OSI London bevakar även andra regeringsförslag, till exempel Sustainable Aviation Fuel (Revenue Support Mechanism) Bill, för att stödja produktion av hållbart flygbränsle i Storbritannien.
Government backs UK R&D with record £20.4 billion investment at Autumn Budget - GOV.UK (www.gov.uk)
Gemensamma brittisk- svenska erfarenheter vid behandling av barncancer
I oktober arrangerades den första årliga SE-UK-föreläsningen om bilaterala forskningssamarbeten inom life science. Temat var ”Helgenomsekvensering för bättre diagnostik och behandling av barn med cancer – den gemensamma brittisk-svenska erfarenheten” med professor Sam Behjati från Wellcome Sanger Institute, doktor Aditi Vedi från University of Cambridge och professor David Gisselsson-Nord från Lunds universitet. Rektor på Cambridge University, professor Deborah Prentice stod värd för evenemanget som hölls på Corpus Christi College. Initiativet är sprunget ur det svensk-brittiska samverkansavtalet (MoU) för life science och organiserades gemensamt av OSI London och de svenska och brittiska life science-kontoren, Wellcome Sanger Institute och universiteten i Lund och Cambridge. Håll ögonen öppna för nästa årliga föreläsning 2025 som kommer att äga rum i Sverige.
OSI London - Office of Science and Innovations inlägg på Linkedin
Rymdseminarium i London: En titt mot framtiden
I ljuset av Sveriges första försvars- och säkerhetsstrategi för rymden, den kommande forskningspolitiska propositionen samt det strategiska partnerskapet mellan Storbritannien och Sverige, anordnade OSI London ett seminarium om Sverige som rymdnation.
Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, presenterade Sveriges ambitiösa mål för framtiden och våra forskares bidrag till rymdforskning. Rathsman belyste rymdteknikens utveckling och potential för att möta globala utmaningar, såsom klimatförändringar, hållbar utveckling och kommunikation.
Vår svenska ESA astronaut Marcus Wandt delade med sig av sina erfarenheter och vetenskapliga upptäckter från sin tid på den internationella rymdstationen ISS. Wandt fångade den brittiska publiken med såväl redogörelser om ergonomi- och stamcellsforskning som personliga anekdoter om mikrogravitation och upplevelsen att skåda jorduppgångar från omloppsbanan.
Förstärkt Arktisk forskning: samarbete genom data, infrastruktur och uppkoppling
I november välkomnar OSI London Sveriges Arktisambassadör Axel Wernhoff till London. Tillsammans med OSI-kollegor från Norge och Finland anordnas ett seminarium om AI, datadelning och forskningsinfrastruktur för Arktisforskning. Evenemanget finansieras av Nordiska Ministerrådet och är ett samarbete med British Antarctic Survey och Natural Environment Research Council (NERC).
Kan Nobelpriset inspirera nästa generations STEM-forskare?
I maj 2024 tog den svenska regeringen initiativ till en omfattande STEM-strategi för att öka antalet studerande, särskilt kvinnor, inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik. Strategin beräknas presenteras i slutet av 2024. För att uppmärksamma våra nationella ansträngningar kommer nobelpristagaren i fysik vid Lunds universitet, professor Anne L'Huillier, och STEM-förespråkaren Eleonora Svanberg vid Oxford University belysa vikten av STEM-utbildning utifrån deras erfarenheter, och tillsammans med brittiska företrädare från akademisektorn diskutera hur kvinnor och flickors representation kan öka inom dessa viktiga områden.
Kort om Marika Amartey
Marika är statsvetare och har tidigare arbetat med export- och investeringsfrämjande, varit nationell expert på EU-kommissionens DG Connect för frågor som rör forskning och innovation samt arbetat som teknisk konsult i näringslivet. Följ gärna det svenska innovations- och forskningsrådet i London på Linkedin