Lyssna

EU söker högt kvalificerad personal på kärnenergiområdet

Har du jobbat eller jobbar inom kärnenergiområdet? Är du intresserad av en internationell karriär och vill jobba i ett multikulturellt team? EU söker handläggare inom kärnenergiområdet.

EU söker nu kvalificerad personal på kärnenergiområdet

EU söker högt kvalificerad personal på kärnenergiområdet. Godkända sökande kommer att rekryteras som handläggare (lönegrad AD 7). De flesta av de tjänster som ska tillsättas efter uttagningsprovet är baserade i Luxemburg. Några tjänster kommer också att vara baserade vid Gemensamma forskningscentrumets (JRC) anläggningar.

Arbetsuppgifterna varierar beroende på område. Du kan bara söka till ett av områdena.

 • Område 1 – Inspektörer med ansvar för kärnämneskontroll: arbetsuppgifter i samband med inspektioner av kärnämneskontroll, forskning och projektledning.

 • Område 2 – Handläggare på området kärnenergi: arbetsuppgifter som rör lagstiftning, administration, forskning, rådgivning och tillsyn.

Läs mer om typiska arbetsuppgifter i meddelandet om uttagningsprov.

Arbetsuppgifterna kan innebära många tjänsteresor och tillträde till de kärntekniska anläggningarnas kontrollerade områden. På grund av de känsliga och säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter som hanteras kan godkända sökande ombes inneha eller i ett senare stadium kunna erhålla ett giltigt intyg om personalsäkerhetsgodkännande. För att kunna rekryteras till vissa tjänster kan du därför behöva genomgå det förfarande för säkerhetsprövning som genomförs av den nationella behöriga myndigheten i det medlemsland där du är medborgare. Vi råder dig därför att bekanta dig med hur det går till innan du ansöker till uttagningsprovet.

Behörighetskrav

För att kunna söka måste du vara EU-medborgare, ha fördjupade kunskaper i ett officiellt EU-språk och tillfredsställande kunskaper i ett annat officiellt EU-språk.

 • För område 1 måste ett av språken vara engelska eller franska.
 • För område 2 måste ett av språken vara engelska.

Dessutom måste du ha följande:

Område 1 – Inspektörer med ansvar för kärnämneskontroll

 • En universitets- eller högskoleutbildning på minst tre år i kärnfysik, kärnkemi, nuklearmedicin, strålskydd, strålningsbiologi, fysik, kemi, materialvetenskap eller ingenjörsvetenskap, följt av minst sju års relevant yrkeserfarenhet, eller
 • en universitets- eller högskoleutbildning på minst fyra år inom något av de områden som anges ovan, följt av minst sex års relevant yrkeserfarenhet, eller
 • en doktorsexamen eller motsvarande inom något av de områden som anges ovan, följt av minst två års relevant yrkeserfarenhet, eller
 • en universitets- eller högskoleutbildning på minst tre år inom ett annat område än de som anges ovan, följt av minst nio års relevant yrkeserfarenhet.

Område 2 – Handläggare på området kärnenergi

 • En universitets- eller högskoleutbildning på minst tre år, följt av minst sju års relevant yrkeserfarenhet, eller
 • en universitets- eller högskoleutbildning på minst fyra år, följt av minst sex års relevant yrkeserfarenhet, eller
 • en doktorsexamen eller motsvarande i kärnvetenskap eller kärnteknik, kemi, kemiteknik, materialkunskap, geologi, geokemi eller fysik, följt av minst två års relevant yrkeserfarenhet.

Som arbetsgivare erbjuder EU:s institutioner och organ en miljö där du, omgiven av expertis, har en mängd möjligheter att utvecklas, både professionellt och som person. Här arbetar internationella team med personer från olika kulturell bakgrund för att bidra till ett bättre liv för EU:s cirka 450 miljoner invånare och andra människor runt om i världen. Kulturell mångfald och lika möjligheter är några av EU:s grundläggande principer. Läs mer om kunskapsdriven miljö där du har en mängd möjligheter att utvecklas, både professionellt och som person. Här arbetar internationella team bestående av personer med olika kulturell bakgrund för att bidra till ett bättre liv för EU:s cirka 450 miljoner invånare och andra människor runtom i världen. Kulturell mångfald och lika möjligheter är några av EU:s grundläggande principer. Läs mer om Epsos policy för lika möjligheter.

Du kan ansöka mellan den 19 oktober 2023 och den 8 december 2023 klockan 12:00 (Brysseltid).

Handläggare inom kärnenergiområdet, Epso:s webbplats

Få inspiration och svar på dina frågor

Den 10 november klockan 12:15 – 13:00 anordnar Universitets- och högskolerådet ett webbinarium om arbete inom kärnenergiområdet vid EU:s institutioner. Under webbinariet går vi igenom ansöknings- och urvalsprocessen och svara på frågor. Mer information och anmälningslänk:

Information och anmälan till webbinariet om arbete inom kärnenergiområdet vid EU:s institutioner (Zoom)

Urvalsprocessen

Får att få mer information om urvalsprocessen - läs igenom Meddelande och upplysningar om allmänt uttagningsprov

Tränings- och coachningsstöd

Universitets- och högskolerådet erbjuder tränings- och coachningsstöd inför varje del av urvalsprocessen. Du hittar mer information om kommande träningstillfällen här.

Vi rekommenderar att du använder följande resurser när du förbereder dig inför samtliga prov:

Läs mer EU:s arbete inom kärnenergi

 1. Europeiska kommissionen 
 2. Europaparlamentet 
 3. Kärnenergi i EU 
 4. Euratomfördraget 

Frågor?

Universitets- och högskolerådet svarar på dina frågor. Skicka dina frågor via concours@uhr.se

 

Senast uppdaterad: 27 november 2023