Origami utvecklade färdigheter i teknik, språk och kommunikation
Origami stod i fokus i ett eTwinningprojekt som elever från Sverige, Italien, Lettland och Grekland samverkade i. Målet var att skapa olika djur och skriva en saga runt dessa djur. Resultatet blev en underbar historia om hur olika djur samarbetar för att naturen ska må bra. Samtidigt tränades eleverna i både teknik, språk och kommunikation.

Origami är en japansk papperskonst som går ut på att göra vackra figurer i papper, men bara genom att vika pappret, aldrig klippa det. Origami betyder “vikt papper”.
Eleverna började med att skapa olika djur med hjälp av tekniken origami och vek bland annat kaniner, hundar, pingviner, elefanter, pokémonfigurer, rävar, ormar, fiskar, fjärilar, grodor och näktergalar. Djuren blev sedan karaktärer i en saga som eleverna från Lettland började att skriva på. De skickade sagan vidare till Sveriges elever som fick ta handlingen vidare. Till slut hade alla fyra länderna färdigställt en saga med olika kapitel. Varje kapitel filmades och sattes ihop till en film och det hela firades med en kort origami-teater som presenterades för föräldrar och andra elever på de olika skolorna i Europa.
Yngre och äldre elever arbetade tillsammans
– I det här projektet ville vi lyfta berättandet och skrivandet, att kunna ta och ge en instruktion och förstå hur viktigt det är att vara tydlig. Då var origami en bra aktivitet för just det. Mina elever som då gick i årkurs ett talade engelska på en lättare nivå men det gick väldigt bra. Det var likadant med origamin, vi skapade djuren på olika nivåer av svårighetsgrad. Vi var inte beroende av en viss ålder eller en viss storlek på klassen, det hade inte någon betydelse för samarbetet, berättar Johanna Laronsson, lärare på Rödebyskolan i Karlskrona, som tillsammans med sina partnerländer genomförde projektet ”An origami trip around the world” under 2021-2022.
Träning i teknik, språk och kommunikation
Sagan handlar om att alla djuren samlas och söker upp räven som de tror kan ge dem råd om hur de ska ta hand om naturen så att den mår bättre. Räven tar dem vidare till Pikachu, som är den som kan lösa deras problem. Pikachu är bland de mest välkända och populära Pokémonfigurerna. Pokémonen söker upp människan och uppmanar henne att vara rädd om naturen. Så blir naturen som den ska vara och alla mår bra.
– Mina elever lärde sig en mängd olika saker under tiden som de arbetade med sagan, bland annat att använda det engelska språket för att kommunicera och ge instruktioner, att skriva en berättelse tillsammans med andra, att skriva med hjälp av delade verktyg, att använda informations- och kommunikationsteknik och lära sig om kulturen i de andra partnerländerna, säger Johanna Laronsson.
Fortsätter att samverka i projekt år efter år
Projektet är inte det första som Johanna Laronsson har genomfört. Hon kom i kontakt med eTwinning när hon började sin tjänst på Rödebyskolan i Karlskrona och blev inspirerad att prova verktyget och plattformen i samband med en jobbskuggning hon planerade att göra i Italien men som stoppades på grund av pandemin. Lösningen blev att i stället samarbeta digitalt via eTwinningplattformen. Nu har hon och läraren i Italien samarbetat i flera uppmärksammade projekt.
– Vi arbetar jättebra tillsammans och kommer att fortsätta samverka kring olika projekt med fokus beroende på vilket behov vi har i vårt arbete med våra elever för vi har verkligen jätteroligt ihop.
Johannas elever tycker också att det är väldigt roligt att arbeta i skolan med hjälp av eTwinning och de är nöjda med sin saga och hur de samarbetade med de andra deltagarna. Sagan gjorde att de kände att de fick en fördjupning i olika ämnen och varför det är bra att ha kunskap i till exemepel engelska. När de hade ett djur som tog huvudrollen så vågade de också mycket mer än vanligt. Att säga saker på engelska och agera lite mer än vad de kanske skulle ha gjort i vanliga fall.
– Det blir också en extra krydda i skolarbetet och inte minst så blir det tydligt för dem att de är en del av något större när de får kommunicera över gränserna. Nu har de spridit sitt budskap om hur viktigt de tycker det är att vara snäll mot vår natur. Om den mår bra mår också alla andra bra.
eTwinning berikar arbetet som lärare
Johanna Laronsson tycker att eTwinning berikar hennes yrkesprofessionalitet. Möjligheten att kontakta andra lärare i världen är fantastisk och att få inblick i deras arbetsliv är lärorikt.
– Jag har till exempel lärt mig mycket teknik av mina europeiska kollegor. Och det går att göra både små och stora projekt beroende på hur mycket tid jag har att lägga. Jag kan dessutom välja något som inte har med ämnet som jag undervisar i. Det finns så många möjligheter, vilket är utvecklande och roligt. Under mina fem år som jag nu har jobbat i eTwinning så har jag utmanat mig själv och då naturligt utvecklats.