150 deltagare från 45 länder samlades 11–13 juni i Stockholm för samverkan och utbyten under ENIC-NARIC:s årliga möte. I fokus stod frågor som digitalisering, automatiskt erkännande och samarbete inom nätverken.

För att implementera Lissabonkonventionen och för att kunna utveckla det praktiska arbetet med erkännande av kvalifikationer har EU och Europarådet i samverkan med UNESCO inrättat två nätverk, ENIC (European Network of Information Centres) inom UNESCO/Europarådet och NARIC (National Academic Recognition Information Centre) inom EU. UHR är Sveriges kontor för ENIC-NARIC och stod i år värd för nätverkets möte.

Förberedelser har pågått i ett år

Representanter från olika myndigheter, utbildningsorganisationer samt de tre organisationer som leder ENIC-NARIC-nätverken deltar för samverkande och informationsutbyte. I år uppmärksammades årsmötet extra då nätverket firar 30 år och sammanföll med att Sverige är ordförande för EU och UHR fyller tio år.

Förberedelserna inför mötet i Sverige har pågått i ett år och har finansierats som ett projekt inom Erasmus+. Sveriges kontor för ENIC-NARIC har varit mycket engagerade i agendan och har i samverkan med nätverkens styrelse, UNESCO, EU-kommissionen och Europarådet arbetat för att den ska reflektera aktuella teman för erkännande i Europa och världen i presentationer och workshops. Kontoret har haft kontakter med intresseorganisationerna European Universities Association (EUA), European Students Union (ESU) och International Association of Universities (IAU) som alla bidrog till innehållet i olika workshops.

– En stor utmaning har varit att genomföra ett hybridmöte, vilket var ett krav från EU-kommissionen i Erasmus+ansökan. Hybridformatet ställer högre krav på att presentationer och underlag kommer in i tid, säger Cecilia George, avdelningen för bedömning av utländsk utbildning.

Digitalisering och automatiskt erkännande i fokus

Diskussionerna under årets möte har rört praktiska frågor inom erkännande av utländsk utbildning som digitalisering och samarbete inom nätverken. Men även policyfrågor som till exempel den globala konventionen och automatiskt erkännande.

– Framför allt blir det tydligt att olika delar av högskolesektorn hänger ihop: automatiskt erkännande är en konsekvens av implementering av Lissabonkonventionen men också, och inte minst, av god kvalitetssäkring enligt europeisk standard. Digitalisering underlättar processerna både för den som ansöker om bedömning och för bedömningsorganisationen. Samverkan mellan högskolor och ENIC-NARIC är också en framgångsfaktor. Till exempel presenterades den samordnade antagningen i Sverige som ett gott exempel på hur universitet och högskolor kan samverka för att nå automatiskt erkännande av kvalifikationer från Europa, säger Cecilia George.

Lars-Petersson-Enic-Naric.jpg– Det har varit ett mycket lyckat möte där vi tillsammans med våra kollegor från hela världen har fått möjligheten att samverka och dela med oss av kunskap och erfarenheter inom viktiga frågor för personer som har en utländsk utbildning, säger Lars Petersson, chef för avdelningen för bedömning av utländsk utbildning och ENIC-NARIC Sverige.

Under mötet avtackades Cecilia George för sitt arbete under fyra år som medlem i Naric Advisory Board. Arrangemanget avslutades med att ENIC-NARIC Italien (Cimea) bjöd in nätverken till årsmöte i Neapel 23-25 juni 2024.

ENIC-NARIC Sverige

ENIC-NARIC-nätverkens webbplats