Sverige har hållit i ordförandeskapet i ministerrådet sedan den 1 januari 2023 och UHR är en av många myndigheter som har hjälpt regeringen med detta åtagande. Den första juli tar Spanien över ordförandeskapsklubban.

Blomvas med rosor i förgrunden i en stor sal under pågående sammanträde Foto: Lars Ericsson, Arbetsförmedlingen
Eftersom UHR har flera EU-uppdrag inom utbildnings- och kompetensförsörjningsområdet fick vi i uppgift att vara värd för en handfull konferenser och möten inom det svenska ordförandeskapet under det första halvåret 2023.
 
– UHR:s fina insatser i samband med ordförandeskapet visar tydligt att EU-frågor är en angelägenhet för hela myndigheten, säger UHR:s generaldirektör Eino Örnfeldt. Genomförandet har präglats av professionalism och engagemang från många medarbetare. Det har också visat sig i den tydliga uppskattning som samtliga arrangemang rönt hos de som deltagit. Det goda vädret bidrog till att göra Stockholm till en perfekt arena för diskussioner om hur vi kan bidra till att människor kan nå sina ambitioner både i och utanför Sverige.

EPSO meeting spring 2023, 27–28 april

Omkring 75 experter inom EU-rekrytering från 27 europeiska länder deltog i mötet med European Personnel Selection Office (EPSO) i Stockholm för att diskutera kring “Attracting Young Talent to EU Careers”. Mötet handlade främst om den nya urvalsmodellen som EPSO:s president Minna Vuorio presenterade. 
 
I en avslutande paneldiskussion berättade deltagare från Finland, Nederländerna och Sverige hur de arbetar med EU-rekrytering och vilka utmaningarna är när de ska attrahera nya talanger till EU:s institutioner.
 
UHR arrangerade den interna nätverksträffen i samarbete med EPSO.

Informellt Erasmus+ direktörsmöte för nationella kontor, 7–9 maj

Programdirektörerna för alla nationella kontor för de EU-länder med flera som samarbetar inom ramen för Erasmus+ samlades i Stockholm där bland annat den kommande halvtidsutvärderingen diskuterades. Den omfattar pågående programperiod 2021–2027 men är också en slututvärdering av den förra sjuårsperioden. Utvärderingen är ett viktigt inspel till nästa programperiod (2028–2034). UHR arrangerade mötet och stod för värdskapet men i planeringen deltog också de andra nationella kontoren i ordförandeskapstrojkan (Tjeckien och Spanien).

DISPA-nätverket, 10–12 maj

Ett 50-tal representanter från förvaltningshögskolor i totalt 21 EU:s medlemsländer, EES-länder och EU:s kandidatländer möttes på UHR:s kontor i Solna strand. Det informella nätverket DISPA (Directors of Institutes and Schools of Public Administration) möts fysiskt två gånger per år och digitalt ytterligare några gånger årligen. EU:s ordförandeland är mötesarrangör.
 
Temat för vårens träff var krishantering (Crisis Management in Public Administration) och vid mötet deltog också representanter för ReSPA (Regional school of public administration), EIPA (European Institute of Public Administration) och EuSA (European School of Administration).
 
UHR anordnade träffen tillsammans med EuSA.

Bologna Follow Up Group (BFUG), 11–12 maj

Totalt 100 delegater från 50 länder möttes i Stockholm för att diskutera utvecklingen av högre utbildning på europeisk nivå och den fortsatta implementeringen av Bolognaprocessen. På agendan stod temadiskussioner, planering av kommande ministermöten och koordinering av stödinsatser till Ukraina. Utbildningsminister Mats Persson talade om vikten av att främja och värna de grundläggande värderingarna inom högre utbildning, demokrati och rättsstatens principer. 
 
Regeringen var värd för mötet och UHR bistod med de praktiska arrangemangen. I anslutning till detta möte arrangerade UHR också General Assembly i EQAR (the European Quality Assurance Register for Higher Education) som Sverige nyligen blev medlem i.

New Scenes for Career Guidance, 31 maj–1 juni

Omkring 170 experter och nyckelpersoner inom vägledningsområdet i Europa möttes i Stockholm för att delta i en europeisk konferens om livslång vägledning. UHR arrangerade konferensen tillsammans med Arbetsförmedlingen, Skolverket, Cedefop (det europeiska centrumet för utveckling av yrkesutbildning) och Sveriges vägledarförening.
 
Den centrala frågan för konferensen var vilka krav som ställs på dagens studie- och karriärvägledare i en samtid som präglas av förändringar.

ENIC-NARIC Joint Meeting, 11–13 juni

Totalt 150 deltagare från 45 länder möttes i Stockholm. UHR anordnade årsmötet tillsammans med 
  • ENIC-NARIC (ENIC står för European Network of Information Centres och är inrättat av UNESCO och Europarådet, NARIC eller National Academic Recognition Information Centre är inrättat av EU),
  • Europarådet,
  • EU-kommissionen och
  • UNESCO (FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur).
ENIC-NARIC:s årliga möte behandlade bland annat frågor som digitalisering, automatiskt erkännande och samarbete inom nätverken.

Kontakt

Pressfunktionen
010-470 06 91
press@uhr.se