Washington D.C. augusti 2024
27 augusti 2024
Kärnkraft, kvantteknik och AI på agendan för Innovations- och forskningskontoret i Washington
Bilateralt kärnkraftsamarbete
Under sommaren har Innovations- och forskningskontoret (OSI) i Washington D.C. haft stort fokus på kärnkraft, med kulmen i undertecknandet av ett samförståndsavtal mellan Sverige och USA om kärnkraftsamarbete. Avtalet signerades av närings- och energiminister Ebba Busch och USA:s energiminister Jennifer Granholm vid en ceremoni i Washington, D.C. den 31 juli.
Både Sverige och USA har lång erfarenhet av kärnkraft och planer på utbyggnad av ny kärnkraft. Samförståndsavtalet innebär att Sverige och USA ska samarbeta i frågor som rör policy, finansieringsmodeller, leverantörskedjor, kompetensförsörjning samt forskning och innovation om bland annat nya reaktortyper och avancerat kärnkraftbränsle. Förhoppningen är att det formaliserade samarbetet ska skapa synergier mellan våra länders satsningar och bidra till energisäkerhet och konkurrenskraft i både Sverige och USA.
Amerikansk kärnkraftsdelegation besöker Sverige
I början av juni besökte en amerikansk kärnkraftsdelegation Sverige för möten med regeringsföreträdare, myndigheter, energibolag och forskningsinstitutioner. Delegationen leddes av branschorganisationen Nuclear Energy Institute (NEI) och hade deltagare från USA:s energidepartement och utrikesdepartement, akademin samt flera amerikanska kärnkraftsföretag. Både delegationsresan och undertecknandet av avtalet var direkta resultat av statsrådet Ebba Buschs besök i Washington D.C. hösten 2023, då hon träffade bland annat energiminister Granholm och Nuclear Energy Institute (NEI).
Vid en workshop med delegationen presenterades svenska och amerikanska satsningar på högre utbildning inom kärnkraft. Från svensk sida talade representanter för Uppsala universitet och KTH. Amerikansk forskning och högre utbildning representerades av Sughesh Aghara från University of Massachusetts. Aghara är ordförande för Nuclear Engineering Department Heads Organization (NEDHO), en förening för dekaner från institutioner med kärnkraftsteknisk inriktning.
Brist på kompetens är en utmaning
Mot bakgrund av att inga nya reaktorer byggts i Sverige sedan 80-talet och de tidigare planerna att fasa ut kärnkraften har intresset för att både driva och söka sig till kärnkraftutbildningar varit lågt. Brist på kompetens riskerar därför att bli en utmaning i den nu planerade utbyggnaden. Situationen i USA skiljer sig något från den i Sverige, då ett par nya reaktorer har byggts på senare år och det amerikanska energidepartementet har haft kontinuitet i sina satsningar på kärnkraftsforskning. Icke desto mindre finns det, liksom i Sverige, ett underskott på kompetens inom kärnkraftteknik. Sughesh Aghara uttryckte intresse för samarbete med svenska universitet om såväl forskning som utbildning. Innovations- och forskningskontoret (OSI) i Washington förmedlar gärna kontakt.
Nuclear Energy Security Summit
Maria Brogren deltar i panel vid Nuclear Energy Security Summit. Foto: Ambassaden Washington
Den 27 juni deltog innovations- och forskningsrådet Maria Brogren i en paneldiskussion på den årliga konferensen Nuclear Energy Security Summit. Temat för diskussionen var global energisäkerhet genom utbyggnad av kärnkraft i ”likasinnade länder”, och utöver Sverige deltog företrädare för Kanada och Rumänien. Intresset för Sveriges satsningar på ny kärnkraft var stort. Utbyggnad av kärnkraft är en av få frågor i USA som har ungefär lika stort stöd bland republikaner som demokrater, men argumenten skiljer sig delvis. Medan republikaner tenderar att betona energisäkerhet, lyfter ofta demokrater även klimataspekten.
Planer för hösten
Innovations- och forskningskontoret (OSI) i Washington startar hösten med fokus på kvantteknik och AI. Den 9–11 september hålls Quantum World Congress och kontoret ser fram emot att välkomna en svensk delegation. I delegationen deltar bland annat representanter från Vinnova, Vetenskapsrådet samt Quantum Sweden Innovation Platform (QSIP). I samband med konferensen ordnar Sveriges ambassad i Washington en mottagning för utvalda konferensbesökare, ambassadörer och amerikanska myndighetsrepresentanter i syfte att positionera Sverige inom kvantteknik. Sverige och USA har sedan april 2022 ett gemensamt uttalande om samarbete inom kvantinformationsteknik, i vilket det bland annat ingår att stötta unga forskare inom kvantteknik och uppmuntra personalutbyten mellan svenska och amerikanska forskningsinstitutioner.
Den 13 september arrangerar Stockholms universitet tillsammans med ambassaden i Washington en halvdagskonferens under rubriken ”Policy implications and regulation of AI – three case studies” och i november planeras en konferens om AI för tidig upptäckt av cancer. Kontakta gärna Forsknings- och innovationskontoret i Washington för mer information om höstens engagemang.
Hur står det till med forskningen i USA?
Det var frågan som ordföranden för USA:s vetenskapsakademi Marcia McNutt ville besvara i sitt högtidstal State of the Science den 26 juni. Talet innehöll en genomgång av flera utmaningar som forskningen i USA står inför och vetenskapsakademins förslag för att adressera dessa, däribland:
- En ny nationell strategi för forskning och innovation behöver utarbetas för att säkerställa att amerikansk forskning förblir i framkant.
- Grundskoleutbildningen behöver förbättras för att framtidssäkra tillgången till kompetens och minska beroendet av utländsk talang.
- Fokus bör vara på STEM (science, engineering, technology, and mathematics).
- Attraktion av internationell kompetens (”the best and brightest”) behöver vidmakthållas.
- Samarbetet mellan universitet och näringsliv behöver stärkas, gärna i dialog med filantropi.
- Förtroendet för forskningen behöver stärkas.
Talet präglades av en oro för att USA riskerar att förlora sitt globala teknikledarskap, särskilt i relation till Kina. USA måste kraftsamla för att behålla sitt ledarskap, och samarbeta internationellt med likasinnade. Utfallet av presidentvalet i november kan bli avgörande för federala satsningar på forskning, innovation och högre utbildning, menade McNutt. Ta del av talet i sin helhet här.
Innovations- och forskningskontoret (OSI) i Washington följer utvecklingen inför, under och efter valet med fokus på forskningspolitiken.
Kort om Maria Brogren
Maria Brogren är sedan 2021 innovations- och forskningsråd i Washington, D.C. Maria har varit verksam som solenergiforskare vid Uppsala universitet och arbetat med forskningsfinansierings- och innovationsfrågor på myndigheter i Sverige och inom EU, samt i näringslivet.
Prenumerera på Nyhetsbrev från Innovations- och forskningsråden i Washington DC