- Startsida ,
- Om Universitets- och högskolerådet ,
- Nyheter ,
- 2023 nyheter ,
- Nationella riktlinjer för ansvarsfull internationalisering ska tas fram ,
Nationella riktlinjer för ansvarsfull internationalisering ska tas fram
20 september 2023
Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge innebär nya utmaningar för internationella samarbeten inom högre utbildning, forskning och innovation. Regeringen har därför gett Universitets- och högskolerådet, Vetenskapsrådet och Vinnova i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer och förslag på stöd för kunskaps- och erfarenhetsutbyten.
Internationella samarbeten och utbyten är viktiga för svenska lärosätens kvalitet inom utbildning, forskning och innovation och bidrar till att stärka Sveriges konkurrenskraft. De senaste åren har osäkerheten i världen ökat. Det har bidragit till geopolitiska utmaningar som ställer nya krav på medvetenhet bland lärosäten och myndigheter när det gäller att skydda nationella intressen, kunskap och teknik i samband med internationella samarbeten och kontakter.
Regeringen har därför gett myndigheterna Universitets- och högskolerådet (UHR), Vetenskapsrådet och Vinnova uppdraget att främja arbetet med ansvarsfull internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation som bedrivs bland svenska lärosäten, forskningsfinansiärer och andra myndigheter. Uppdraget innebär att ta fram vägledande nationella riktlinjer och att föreslå hur ytterligare former av stöd för kunskaps- och erfarenhetsutbyten mellan lärosäten, forskningsfinansiärer och andra myndigheter och organisationer kan utvecklas och utformas.
– Svenska lärosäten, forskningsfinansiärer med flera arbetar aktivt med ansvarsfull internationalisering. Flera europeiska länder har redan infört nationella riktlinjer för ansvarsfull internationalisering, bland andra Norge, Nederländerna och Tyskland. Syftet med nationella riktlinjer och stöd för kunskaps- och erfarenhetsutbyte är att de ska bidra till att utveckla arbetet så att internationella samarbeten kan ske på ett långsiktigt säkert och hållbart sätt, säger Eino Örnfeldt, UHR:s generaldirektör
De tre myndigheterna ska genomföra uppdraget i nära samarbete med lärosäten, forskningsfinansiärer och andra berörda aktörer och myndigheter som kan bidra till ett välfungerande och säkert forsknings-och innovationssystem. Arbetet ska koordineras med den myndighetssamverkan som sker inom Plint – plattform för internationalisering.
UHR ska samordna uppdraget. Kontaktpersoner för uppdraget är Sara Rågwall och Maria Högemark.
Senast den 15 december 2024 ska uppdraget slutredovisas.