För första gången hölls ett expertgruppsmöte för yrkeskvalifikationsdirektivet (YKD) på annan plats än Bryssel när Universitets- och högskolerådet bjöd in till en konferens där svensk läkarutbildning diskuterades.

Expertgruppen för YKD består av nationella samordnare från EU, EES och Schweiz och leds av EU-kommissionen. I expertgruppen, som funnits i snart 20 år, diskuteras frågor som rör policy och efterlevnad kopplat till YKD för vidare åtgärder nationellt. Vid detta möte delades bland annat kunskap och lärande om svensk läkarutbildning.

Universitetskanslersämbetet, fem lärosäten, docent Riitta Möller och yrkesverksamma läkare och arbetsgivare delade med sig av sina perspektiv och lyfte både sådant som vi gör extra bra här i Sverige, men även de utmaningar de ser i svensk läkarutbildning.

Representanter från Regeringskansliet samt Socialstyrelsen deltog i mötet som åhörare. EU-kommissionen uppskattade det svenska initiativet till ömsesidigt lärande om läkarutbildning, som resulterade i spännande utbyten och värdefulla insikter.

De svenska nationella samordnarna för YKD, Natasha Österman och Lovisa Skeppholm från UHR, konstaterade efter mötet att det är en delad utmaning att utexaminera läkarstuderande som är väl förberedda för yrkesverksamhet. Lärosätena tar sitt fulla ansvar för att hitta de bästa lösningarna för att förbereda sina studenter för framtida yrkesutövning, vilket så väl behövs för att kunna dra full nytta av vår gemensamma inre marknad och det europeiska utbildningsområdet.