Hultdalsskolan samt Utbildningskontoret i Norrköpings kommun är vinnarna av EU-kommissionens EITA-pris 2023. Endast två EITA-pris delas ut i Sverige i år och båda går till Norrköpingsområdet.

Illustration: Gabriel Wentz, UHR

EU-kommissionen delar ut EITA-priset årligen och 2023 går det till lärare eller pedagoger som genomfört särskilt innovativa projekt inom Erasmus+ som bidragit till att utveckla undervisningen och som är avslutade mellan år 2020–2022.

På Hultdalsskolan i Åby arbetade man i projektet ”We are different, we are same, a project about diversity” under ledning av dåvarande lärarna Emma Mases (lärare i bild och svenska) och Therese Hultgren (lärare i matematik och engelska). Projektet fokuserade på mångfald och tolerans genom fyra olika teman. Tillsammans med partnerskolor i Italien, Spanien och Slovakien fick eleverna i årskurs 7–9 möjlighet att undersöka olika aspekter på mångfald samt utmana den egna människosynen och tankar kring människors lika värde.

Det andra EITA-priset går till Utbildningskontoret i Norrköpings kommun och projektet Empower2learn. Projektet innefattade skolhuvudmän i Sverige, Storbritannien, Nederländerna och Belgien som tillsammans med lärare i respektive land tagit fram stödmaterial för lärare och lärarfortbildare kring personligt utformat lärande med digitala verktyg. Katarina Sperling arbetade som internationell strateg på utbildningskontoret och var tillsam¬mans med kollegan Per Joelson samordnare för den svenska delen av projektet.

EITA-priset har fyra mål:

  • Belöna lärarnas och skolornas resultat och lyfta fram deras arbete.
  • Identifiera och främja utmärkta undervisnings- och inlärningsmetoder.
  • Använda priset som ett medel för ömsesidigt lärande.
  • Uppmärksamma Erasmus+-programmets värde för lärarsamarbetet i Europa och inrättandet av det europeiska området för utbildning.

Bakgrund och mer information

Universitets- och högskolerådet (UHR) är nationellt programkontor för Erasmus+ och utser årligen de svenska vinnarna av det europeiska priset för innovativ undervisning som EU-kommissionen instiftade 2021.

Kommentar från Hultdalsskolan i Åby i Östergötland:

EITA2023 Emma Mases och Therese Hultgren678x540px72dpi (1).jpg
Emma Mases (t.v.) och Therese Hultgren (t.h.) – tidigare lärare på Hultdalsskolan i Åby – ledde det vinnande projektet. Foto: privat.
(Bild i högupplösning)

– Det är viktigt att arbeta med tolerans och inkludering i en tid då politiska svängningar och stora flyktingvågor utmanat Europa och vår människosyn, säger Emma Mases, tidigare lärare i bild och svenska och projektansvarig på Hultdalsskolan i Åby. 

– Att Hultdalsskolan fick EITA-priset ser jag som ett kvitto på projektets relevans och det mervärde som det gav alla involverade.

Kontakt Hultdalsskolan

Emma Mases
Tel: 070 730 27 34
E-post: emma.mases@norrkoping.se

Kommentar från Utbildningskontoret i Norrköpings kommun:

EITA2023Katarina Sperling678x540px72dpi.jpg

Katarina Sperling, tidigare internationell strateg vid Utbildningskontoret i Norrköpings kommun, var projektansvarig för projektet som tog hem ett EITA-pris 2023. Foto: privat.
(Bild i högupplösning)

– Vårt projekt ligger i tiden, säger Katarina Sperling, tidigare internationell strateg och projektansvarig vid Utbildningskontoret i Norrköpings kommun. Personligt utformat lärande med digitala utbildningsteknologier med AI är högaktuellt bland lärare, beslutsfattare och forskare och väcker frågor om vad man behöver veta. Empower2learn bidrar med ny kunskap och idéer kring fortbildning i detta område.

– Genom att fokusera på det praktiknära och genom att undersöka på vilket sätt man kan utforma stöd för lärare som blir långsiktig och relevant och som fokuserar på det pedagogiska uppdraget. Vi hade ett mycket bra samarbete i projektet mellan projektländerna som gjorde att vi fick fart på processerna ute i verksamheterna, men också fick tillfälle att påverka internationellt.

Kontakt Utbildningskontoret i Norrköpings kommun

Katarina Sperling
Tel: 0790 62 59 87
E-post: katarina.sperling@liu.se

Kontakt

Peter Eriksson
Utredare
010-470 05 44

Pressfunktionen
010-470 06 91
press@uhr.se