Vid ett digitalt kontaktseminarium den 3–4 oktober diskuterar universitet och högskolor från Sverige och Ukraina möjliga samarbeten. Det är första gången ett samlat initiativ tas för att underlätta samarbeten inom både utbildning och forskning mellan länderna.

Ett flertal åhörare lyssnar på en presentatör vid ett seminarium. Foto: Matej Kastelic Foto: Matej Kastelic

Initiativet till ”Kontaktseminarium för nya samarbetsmöjligheter mellan Sverige och Ukraina” kommer från Universitets- och högskolerådet men flera aktörer och lärosäten är inblandade och över 400 deltagare från båda länderna är redan anmälda. EU-kommissionen uppmuntrar utökade samarbeten med Ukraina, bland annat genom programmet Erasmus+.

– Ukrainas förmåga att upprätthålla utbildning och forskning mitt under brinnande krig är ytterst imponerande, säger Eino Örnfeldt, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet (UHR). Kontaktseminariet har visat att intresset för att söka och utveckla samarbetet med svenska lärosäten är stort. Det är ytterst angeläget att svara upp mot detta förtroende och bistå Ukraina med att bibehålla och utveckla kapacitet inom utbildning och forskning.

Under kontaktseminariet får de svenska och ukrainska deltagarna:

  • ta del av flera goda exempel på redan existerande samarbeten inom utbildning och forskning mellan länderna,
  • lära sig mer om varandras utbildningssystem,
  • ta del av en plattform som kan stötta ukrainska lärosäten genom att ta emot lärare och studenter i Sverige eller utbilda digitalt från Sverige och
  • upptäcka möjligheter att hitta framtida samarbetspartners.

Utbildningsminister Mats Persson och Ukrainas ambassadör i Sverige Andrii Plakhotniuk deltar vid kontaktseminariet som arrangeras av UHR och National Erasmus+ Office i Ukraina. National Research Foundation of Ukraine, Svenska institutet, Vetenskapsrådet, Vinnova, Formas och med stöd av Ukrainas utbildnings- och vetenskapsministerium har deltagit i förberedelserna.

Anmälan och mer information

UHR välkomnar journalister och övriga intresserade att bevaka seminariet, anmälan sker till UHR:s pressfunktion, tel 010-470 06 91 eller press@uhr.se.

Kontakt

Pressfunktionen
010-470 06 91
press@uhr.se

Contact Seminar Stockholm 2023 – Universitets- och högskolerådet (UHR)