Lars Hammarström är innovations- och forskningsråd på Sveriges ambassad i Seoul, Sydkorea. Här är hans rapport för maj 2024.

BioKorea 2024

Andra veckan i maj hade vi, tillsammans med danska ambassaden i Seoul, nöjet att välkomna en delegation med företagsrepresentanter från nordiska life science sektorn för deltagande vid BioKorea - Sydkoreas största life science-konferens. Evenemanget är en del i den life science satsning som ambassaden tillsammans med Business Sweden driver under 2024.

Veckan inleddes med ett studiebesök till bioklustret i Songdo, ca 1 timme väster om Seoul. Songdo har på kort tid utvecklats till en av världens mest dynamiska life science hubbar, med en specifik inriktning mot storskalig tillverkning av biologiska läkemedel, avancerade terapier och regenerativ medicin. Under eftermiddagen organiserades en Biotech Master Class med föreläsningar om kapitalanskaffning, samverkansmodeller, regulatoriska frågor och standardisering, av experter från det koreanska ekosystemet.

Vidare under konferensen främjades dansk-svensk life science vid en gemensam ”Nordic Pavillion” där partnering-möten varvades med introduktionsdialoger och pitchpresentationer från de deltagande företagen och regionerna. Veckan avslutades med en middag på svenska ambassadörens residens i vackert vårväder!

Intresset för samverkan inom rymdområdet ökar

Under maj 2024 inrättar Sydkorea officiellt sin nationella rymdmyndighet KASA (Korean Aerospace Administration). Rymd är ett av de tolv prioriterade teknologiområden som Sydkorea satsar på och som kommer utgöra en motor i Koreas framtida ekonomiska utveckling. Koreas president Yoon Suk Yeol avser öka Sydkoreas rymdbudget till 1.1 miljarder dollar fram till 2027, vilket ämnar katalysera 100 miljarder dollar i privata investeringar och skapa 250,000 nya jobb. Sydkoreas ambition är att landa en person på månen 2032 och på mars 2045.

Sverige och Sydkorea har starkt komplementära forskningsresurser, infrastruktur, och ett snabbt ökande antal företag inom rymdsektorn, som skapar hög relevans för ökad bilateral samverkan. Vi har under våren fört dialog med flertalet privata och offentliga aktörer i Korea och Sverige för att vidareutveckla det svensk-koreanska samarbetet inom rymdforskning och rymdindustri. Ambassaden stödjer dialog mellan industri och myndigheter i båda länderna för att växla upp samarbetet ytterligare under 2024. T ex annonserades nyligen att svenska rymdbolaget SSC ingått avtal med det koreanska raketbolaget Perigee Aerospace för att gemensamt skjuta upp satelliter från Esrange med start 2025.

Sydkorea står som värd för nästa AI Safety Summit

Den första AI Safety Summit hölls hösten 2023 vid Bletchley Park utanför London och satte internationella strålkastarljuset på de etiska och regulatoriska utmaningarna som avancerad generativ AI utgör för framtiden. Vid mötet ratificerades The Beltchley Declaration on AI Safety, som snabbt blev ett tongivande dokument för att höja det kollektiva medvetandet om regleringsbehov inom AI. Den brittiska regeringen bjöd in 29 länder att delta, bl a USA, Kina, Kanada, Australien, Indien, Japan, Korea, Schweiz och Brasilien. EU fanns med på deltagarlistan, men individuella EU-medlemsstater som Tyskland, Italien, Frankrike och Nederländerna hade även egen representation. Noterbart var att inga nordiska länder bjöds in att delta vid Bletchley Park.

Nästa AI Safety Summit hålls i Seoul, den 21-22 maj 2024 och har beskrivits som ett ”mini-event” i förhållande till föregående samt efterföljande möte som ska hållas under tidig 2025 i Paris. Första dagen blir ett digitalt ”ledarevent” under ordförandeskap av Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och Sydkoreas President Yoon Suk Yeol. Dag 2 ska vara ett fysiskt event med ansvariga digitaliseringsministrar för att diskutera upphovsrätt, datatillgång och hållbarhetsfrågor.

En försenad planeringsprocess, låg transparens avseende agendan och otydlig kommunikation riskerar dock att begränsa både deltagande och i slutändan genomslag för denna iteration av Safety Summit. Inga nya länder har till vår kännedom bjudits in att medverka, trots påtryckning. Huruvida stjärnglansen från Bletchley Park återuppstår i Paris 2025 återstår att se.

Kort om Lars Hammarström:

Lars är disputerad läkemedelskemist och har verksam som industriell and akademisk forskare, entreprenör och chef i över 25 år. Han kommer senast från rollen som avdelningschef för Hälsa och Life Science vid Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.